Co je čínská dietetika

Čínská dietetika je propracovaný způsob stravování, aby náš organismus žil ve zdraví a harmonii. Pro čínskou dietetiku je zásadní stravování dle pěti ročních období.

Dietetika

Podle čínské medicíny jsou zdraví a dlouhověkost podmíněné jednak zděděnou konstitucí a vitalitou, které nám darovali rodiče a předkové a jednak výsledkem všeho, co se děje kolem nás. Patří sem i způsob reakce na toto dění, který si volíme, dále jak podněty zpracováváme, jak o sebe a svou kondici pečujeme stravou, cvičením i myšlením.

Čím jsme pružnější, přizpůsobivější, čím harmoničtěji žijeme v souladu s měnícím se vzorcem energií, tím budeme zdravější a lépe si udržíme a rozvineme juan čchi - energii získanou po předcích.

Zima

Energie směřuje do hloubky, zpevňuje kosti a změkčuje zatvrdliny.

Chuť náležící k zimě je slaná.

Ledviny a močový měchýř jsou náchylné na chlad, proto je chráníme dostatečným oděvem, teplou stravou a cvičením. Když se objeví strach, bázlivost, slabá vůle... je to signál, že naše ledviny potřebují podporu. Ale i naopak, tyto vlastnosti je následně ještě více oslabují.

Prospěšné jsou všechny produkty moře - slaná chuť, ale také luštěniny, maso a vejce. Tepelně upravená potrava dodává jang , proto bychom ji měli jíst ráno v poledne i večer. Omezme syrovou stravu a to hlavně ke snídani. Ráno musíme organismus nastartovat, proto raději konzumujme polévky nebo obilné kaše.

Jaro

Energie stoupá nahoru, do všech směrů, zajišťuje prostupnost organismu.

Chuť náležící k jaru je kyselá (pohyb svíravý směrem dovnitř a dolů).

Dynamická energie, která napomáhá zbavit se nánosů zimy, energie nového počátku. Převládá barva zelená. Naše tělo se probouzí z klidu. Počasí je nestálé, spíše chladné, vlhké a větrné, a proto dbejme na dobré oblečení. Jarní sluníčko je agresivní, neměli bychom se mu vystavovat příliš dlouho. Vítr a hněv budou poškozovat játra. Nestačí se tedy jen dobře oblékat, ale nepropadejme zbytečnému hněvu, který má stejný účinek jako vítr.

Kyselá chuť potravin a chladná povaha zamezuje tělesným tekutinám unikat. Vhodné potraviny, které dokáží zdolat neklid a hektické změny s nastupujícím jarem, jsou hlavně zelenina, listové saláty, čerstvé bylinky, klíčky. Nebudeme tělo zahcovat masem, uzeninami, sýry a tukem, naopak mu dopřejeme obilniny (špalda, tvrdá pšenice), zelené rostlinky (cibulka, pažitka).

Léto

Energie stoupá nahoru a do všech stran, energie ohně lehce přeskakuje a šíří se.

Chuť náležící k létu je hořká (směřuje dolů, ochlazuje, stahuje, vyrovnává nadměrný oheň srdce.)

Dlouhé letní dny jsou aktivní, dynamické, plné síly a radosti ze slunka. To, co jsme na jaře zasadili, je teď v nejkrásnějším rozkvětu. Všechno hraje sytými barvami. Dny jsou dlouhé, noci krátké. Proto i probdělé noci snášíme lépe a rychleji regenerujeme.

Pozor bychom si měli dát na horkost a suchost, které pramení z nadbytku slunce a sucha, jež k létu patří. Je na místě si hlídat pitný režim a úpřijímat dostatek osvěžující potravy. Pro naladění na léto používáme pestrou a barevnou stravu, abychom nezatěžovali trávení v době letních a vlhkých veder, kdy se vyhýbme tučné a dlouho tepelně upravované potravě a zahřívajícícm pokrmům. Tolik oblíbené grilování tedy není dle zásad TČM úplně vhodné. 

Babí léto

Energie vede dokola, do všech směrů, ale po kružnici.

Chuť náležící k babímu létu je sladká (harmonizuje, zpomaluje trávení, tiší bolesti, vyživuje prázdnotu).

Pozdní (babí, indiánské) léto začíná v polovině srpna a končí prvním podzimním dnem. Barvy léta pomalu ztrácí na své sytosti. Příroda se připravuje na podzim. Dáváme si pozor zejména na chladná rána a večery, nepodceňujeme oblékání, aby k nám neprostoupil chlad a vlhkost. 

V plodech babího léta je schované letní slunce. V babím létu dozrává vše kulaté dýně, švestky, rajčata. Proto si hojně dopřáváme těchto plodů. Navíc můžeme přidat ořechy - lískové a vlašské, obiloviny - jáhly, kulatozrnou rýži nebo slzovku, nebojíme se používat sladké sirupy - ječný, datlový nebo javorový. 

Podzim

Stejně jako listy se připravují opustit stromy, představuje období podzimu vhodný čas k tomu, abychom některé věci v našem životě nechali jít. Zastavili se a doslova vytřídili, co nám už více či méně neslouží, co nás irituje, ruší, rozesmutňuje či působí nerovnováhy všeho druhu. A tím, že to uděláme, získáme více jasnosti, objektivity, porozumění a řádnosti, nezbytných součástí pro nastolení rovnováhy a harmonie do další životní etapy. Podzimu vládne element kov, který představuje v oblasti lidských vlastností bystrý rozum, cit pro spravedlnost a smysl pro podstatné.

„Tři podzimní měsíce se nazývají ‚naplňování a dozrávání'. Příroda už nebují, ale dozrává a utišuje se, čchi nebes se stává ostřejší a čchi země se projasňuje. V tomto období má člověk chodit spávat časněji, vstávat má zároveň se slepicemi, aby si zabezpečil duševní klid a zmírnil vliv ostrého podzimního vzduchu. Má shromažďovat duševní energii, což je v souladu s charakterem podzimu, a pozornost už nemá obracet na vnější svět, aby si zachoval čistou čchi plic. Tak to odpovídá podzimní atmosféře a takový je způsob shromažďování čchi na podzim. Kdo se mu protiví, poškozuje si plíce. Jelikož si nevytvoří dostatečné zásoby energie, v zimě může trpět na průjmová onemocnění."

Čerpáno z:

"Čínská dietetika v moderním světě" - MUDr. Ludmila Bendová

"Su-wen, kap. 1, s. 13" - překlad Vladimír Ando: "Klasická čínská medicína, základní teorie I"

Mohlo by vás zajímat

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Prihlásenie

Naše webové stránky používají cookies. Přečtěte si, jak tyto soubory používáme .