Zima, energie vody
Voda může být čistá nebo kalná, klidná nebo rozbouřená, hluboká nebo mělká, voda může téct v korytě řeky a pomáhat nebo zaplavit a zničit zem. Máme-li pevnou vůli a určené hranice, pak nepocítíme strach v neklidných vodách, protože víme, že bouře přejde, záplavy ustoupí a voda se opět vrátí do svého koryta.
Zima – voda (shuǐ) 水 – ledviny (shén) 肾
Prvek | voda (shuǐ, 水) |
---|---|
Směřování energie | dolů, dovnitř, do hloubky |
Chuť | slaná |
Orgán zang | ledviny (shén,肾) |
Orgán fu | močový měchýř |
Duše | Zhi (zhì, 志, č´) |
Smyslový orgán | uši |
Tkáň | kosti |
Emoce | strach |
Zvuk | sténání |
Klimatický projev | chlad |
Změna | uschování, třes |
Denní doba | půlnoc |
Orgánové hodiny | 15.–19. hodina |
Barva | černá |
Světová strana | sever |
Čas dle čínského roku |
od poloviny listopadu |
Čas meteorologický | 1. 12. – 28.(29.) 2. |
Čas astronomický | 21. 12. – 20. 3. |
Ledviny a močový měchýř – orgány, o které bychom měli v zimě dbát především
Typickým projevem prvku voda je zima. Jinová energie má v této době největší sílu. Únavu se nepokoušíme přeprat vysokým pracovním nasazením, hodinami v tělocvičně a sháněním dárků. Naopak se zaměříme na náš vnitřní svět, přemýšlíme sami nad sebou, co změnit, kam se v příštím období posunout, více meditujeme, cvičíme qigong, trávíme čas s knihou a svými blízkými. Už totiž víme, co je pro nás důležité a tím chceme být obklopeni.
Projevy energie vody
Dalším projevem energie vody je chlad anebo strach (kong 恐), formou v lidském těle to jsou ledviny, močový měchýř a kosti. Voda je konec,... ale ne vždy, ve vodě se přeci rodí nový život. Voda žádný konec nemá, vzpomeňte si na hodiny prvouky a koloběh vody. Tam kde jedno končí, něco jiného začíná, jen v jiné formě. Konec nemusí vždy znamenat smrt, ale například konec dne, filmu, projektu, roku, vzdělání a to už není tak definitivní, protože víme, že se další den vzbudíme, začneme projekt nový, nastoupíme do zaměstnání.
Duše zhi, vůle a strach
Voda představuje v oblasti lidských vlastností silnou vůli, skromnost, odvahu a určení hranic a cílů. Naši vůli ovládá duše zhi, která sídlí právě v ledvinách. Zhi dává lidem vůli k přežití, pud sebezáchovy, reprodukční instinkt. Člověk se silnou vůlí je odhodlaný jít za svými cíli a čelit nástrahám.Ten, kdo má slabou duši zhi, musí naopak často čelit strachu a obavám.
Strach má v našem životě velký význam. Dovoluje nám vnímat rizika a ohrožení. Udržuje nás v bdělosti a nedovoluje nám být lehkomyslnými. Strach v nadměrné míře, prožíváme-li dlouhodobý stres, nejistotu, nebezpečí způsobuje pokles energie z oslabení ledvin. Člověk ztrácí svalový tonus, povadá, ztrácí integritu a pevnou půdu pod nohama.
Když se objeví strach, bázlivost, slabá vůle... je to signál, že naše ledviny potřebují podporu. Ale i naopak, tyto vlastnosti je následně ještě více oslabují.
Funkce ledvin a kostí
Ledviny jsou zang orgánem vody.
Ledviny v sobě uchovávájí esenci jing ([:ťing:] 精). Esence je kořen života, vitální síla, kterou máme danou do vínku, získali jsme ji po rodičích. Díky esenci vzniká lidský život. Řídí tedy reprodukci a plodnost. Esence podporuje růst - od dětství sílí, v dospělosti dosáhne vrcholu a se stářím postupně klesá. Pomáhá člověku bránit se vůči vnějším škodlivinám.
Ledviny řídí tekutiny. Ledviny odvádějí tekutiny, které již nejsou v těle potřeba a zároveň v těle zadržují tolik tekutin, kolik je nutné. Plýtvání tekutinami (plivání, nadměrná sexuální aktivita nebo pocení a časté močení) oslabuje ledviny. Zadržování vody v těle se může projevovat jako otoky nebo problémy s vylučováním moči.
Ledviny souvisejí s kostmi. Esence, která je uschovaná v ledvinách, vyživuje dřeň, která je uložena v kostech. Hojná esence znamená silné kosti. Naopak při nedostatečnosti esence dochází k poruchám růstu kostí, měkkosti kostí u dětí nebo křehkosti u starých lidí. Se stavem ledvin a kostí souvisí i stav zubů, u kterých platí to samé, co u kostí.
Ledviny se vybarvují na vlasech. Kvalitu ovlivňuje krev a esence ledvin. Krev je pro vlasy výživa, esence je zdrojem růstu. Mladí lidé maji pevné a husté vlasy, s vyšším věkem a ztrácející se esencí vlasy řídnou a šedivějí. To je přirozený projev. Kvalita vlasů se může zhoršit i v důsledku nemoci, pak je příčinou nedostatečná esence a prázdnota krve.
Ledviny mají vývod v uších. Mladí a zdraví lidé mají sluch bystrý, s věkem a přirozeným úbytkem esence se kvalita sluchu zhoršuje.
Funkce močového měchýře
Močový měchýř je párovým orgánem ledvin, fu orgánem vody. Tekutiny z ledvin vnikají do močového měchýře, mění se v moč a poté co dosáhne určitého objemu, je pomocí tranformační činnosti čchi spontánně vylučována z těla ven.
Potraviny, které prospívají ledvinám
Slaná chuť je ochlazující, směřuje dolů a dovnitř, zvlhčuje, změkčuje. Díky jejím vlastnostem může teplo lépe prostoupit hluboko do těla až do morku kostí a zkhřelé kosti prohřát. A hlavně ledviny, které nerady chlad.
Mnoho soli naopak měkké zpevňuje a tvrdé změkčuje, to může vést k demineralizaci a řídnutí kostí.
Jak využít slanou chuť
- kloktadlo na bolest krku, protože ochlazuje
- na zácpu, vyprazdňuje střeva, protože směřuje dolů
- zvyšuje chuť k jídlu
- koupel ve slané vodě přivede do těla teplo. Kdo potřebuje víc, zahřeje hrubozrnnou sůl v troubě tak, jak je to příjemné, a pak si na ní položí nohy, teplo vstoupí přímo do drah ledvin, které začínají na chodidlech.
Působení slané chutí dle typu osobnosti
Pro jaké osoby je slaná chuť vhodná
- slabí a labilní jedinci
Kdo by se měl slané chuti vyvarovat
- lidé obézní
- trpící na otoky
- s výraznou vlhkostí v těle
- konstituce s převahou jang
Osoby s prázdnotou jangu
- doplňujeme jang tím, že jíme
- vývary z masa a kostí,
- nákypy pečené v troubě - houbový kuba,
- pečenou zeleninu (dýně, řepa)
Osoby s prázdnotou jin
- vyživujeme esenci ledvin tím, že jíme
- dlouho vařené luštěniny - fazole červená ledvina, fazolky adzuki, černé fazole
- tučné ryby a mořské plody
- mořské řasy
- vývary
Potraviny vhodné do zimního období
- Maso – jehněčí, hovězí, kachní, zvěřina, tučné ryby (losos, kapr, makrela) mořské plody
- Obiloviny – pohanka
- Luštěniny – fazole, adzuki, černé fazole
- Zelenina – kadeřávek, kapusta, pórek, kvašená zelenina (zelí, ředkve, květák)
- Ovoce – kompotované nebo sušené
- Ořechy a semínka – vlašské nebo lískové ořechy, černý sezam
- Koření – sójová omáčka, miso pasta, sůl, hřebíček, skořice, mořské řasy
- Tekutiny – teplá voda, svařené víno, vývary z kostí nebo zeleninové s luštěninami a obilím
Zimní desatero
- ~Z~p~o~m~a~l~í~m~e~
- Ledviny udržujeme v teple, aby zvenku nepronikl do těla chlad a zevnitř lépe mohly rozvádět teplo. To znamená, že nosíme čepice přes uši, teplé dlouhé svetry přes záda a teplé ponožky.
- Živočišné tuky, maso a kosti jsou jedním z pilířů zimní stravy.
- Různé druhy fazolí jsou druhým pilířem zimní stravy.
- Více pečeme a zapékáme. Pečenou řepu, dýni nebo houbového kubu z pohanky či ječných krup zařazujeme do stravy častěji, než v jiných částech roku.
- Zahřátí pomůže svařené víno s anýzem, hřebíčkem a skořicí.
- Dlouhé zimní večery věnujeme přípravě vývarů. Více v článku →
- Zkuste vařit s mořskými řasami nebo miso pastou. Jídlu dodají slanou chuť.
- Čas strávený doma s blízkými se nám v budoucnu vrátí.
- ~O~d~p~o~č~í~v~á~m~e~
Potraviny elementu voda
Přehled potravin, které náleží elementu voda. Vybíráme potraviny vhodné pro dané období, v létě vyrovnané a osvěžující, v zimě vyrovnané a zahřívající.
Potraviny chladné povahy | Potraviny osvěžující povahy | Potraviny vyrovnané povahy | Potraviny zahřívající povahy | Potraviny horké povahy |
---|---|---|---|---|
mořské řasy | hrách | černý sezam | maso bažantí | maso jehněčí |
kaviár | mungo fazole | fazole adzuki | úhoř | uzené ryby |
krab | ústřice | sojové boby | ořech vlašský | uzeniny |
slávka | sépie | jáhly | škeble, slávky | |
sůl | olivy | humr | jedlý kaštan | |
sojová omáčka | umeboshi | chobotnice | losos | |
studená voda | jidášovo ucho | slunečnicová semínka | maso jelení, srnčí | |
minerální voda | olej z vlašských ořechů | |||
agar-agar | maso kančí | |||
miso | ||||
mušle (mořské) | ||||
okoun | ||||
pstruh | ||||
sardinky | ||||
tuňák | ||||
Jak se podle pěti prvků zařídit?
V tradiční čínské medicíně není všechno tak jednoznačné, jak jsme popsali výše. Na TČM je to krásné, že ke každému přistupuje individuálně. Přinesli jsme obecný popis toho, jak by to mělo být v případě, že člověk je zcela v souladu s přeměnami energie a necítí žádnou objektivní a subjektivní disharmonii. Jakmile cítíte nerovnováhu, měli byste se poradit se svým praktikem TČM a s jeho pomocí přizpůsobit tento přístup svým potřebám a aktuálnímu stavu. Nebo začít tradiční čínskou medicínu studovat.
Zdroje:
- MUDr. Ludmila Bendová: Čínská dietetika v moderním světě, TCM Consulting and Publishing, 2015.
- Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Základy teorie čínské medicíny 1.–4. díl, TCM Consulting and Publishing, 2015.
- Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Klasická čínská medicína – základy teorie I.–V. díl, Svítání.
- Barbara Temelie, Beatrice Trebuth.: Kuchařka podle pěti elementů, Eugenika.
- Angela Hicks, John Hicks, Peter Mole: Five element constitutional acupuncture, Churchill Livingstone, 2011
Uvedené tituly si můžete půjčit v naší knihovně.
Kde dál studovat dietetiku?
-
Základy čínské dietetiky
Základní přístupy dietetiky v rámci teorie tradiční čínské medicíny učíme v 1. ročníku Základy tradiční čínské medicíny.
-
Čínská dietetika ve fytoterapii
Zákonitosti dietetiky v širších souvislostech teorie tradiční čínské medicíny i praktické ochutnávky jsou součástí studia Fytoterapie.
-
Yangxu. Prázdnota jangu
Je místo?: Seminář proběhl.
-
Baňkování a moxování
Je místo?: Ano, přihlaste se
3 700,01 Kč s DPH
5 100 Kč s DPH Sleva 1 399,99 Kč
-
Mykoterapie
Je místo?: Seminář probíhá, nelze do něj vstoupit
-
Nadváha z pohledu TČM
Je místo?: Ano, přihlaste se
3 900 Kč s DPH
4 900 Kč s DPH Sleva 1 000 Kč