Logo
Blog
Kontakty
Můj účet
  1. Rozcestník
  2. Podzim, energie kovu

Podzim, energie kovu

Podzim zkouší naši odolnost. Není to jen imunita - schopnost obrany organismu před nemocemi, je to i odolnost psychická. Aby nás jen tak něco neporazilo, potřebujeme si vytvořit dostatečně tvrdý ochranný štít, který nebude moc těžký, abychom se v něm zvládli pohybovat a fungovat mezi lidmi. Jen díky pevné ochranné vrstvě budeme čelit vnějším vlivům, ty špatné odrazíme pryč a ty dobré necháme vstoupit. Takový je úkol kovu.

1. škola tradiční čínské medicíny23. 10. 2025
odkaz na článek
Podzim, energie kovu

Kdo tento článek napsal?

Mgr. Jana Krameriová

1995 let zkušeností s TČM

Jana je Terapeutka TČM a antroposofické medicíny. Je absolventka PřF Olomouc, Londýnské školy homeopatie. Je jedna z prvních absolventek 1. školy TČM

Zkušenosti, ze kterých budete čerpat
Propojuje čínskou, antroposofickou a západní medicínu
Učí všemi smysly - ochutnávky, kreativní činnosti
Široké znalosti díky celoživotnímu studiu
Předává praktické zkušenosti

Nejnovější z našeho blogu

Diagnostika z jazyka podle TČM
Diagnostika z jazyka podle TČM

Co vidí terapeut čínské medicíny na jazyku? Jazyk o nás může prozradit mnohem víc, než si myslíme. Terapeut tradiční čínské medicíny z něj totiž umí vyčíst, kde se v těle vyskytuje problém a proč, ale samozřejmě se znalostí čínské medicíny a její filosofie.

1. škola tradiční čínské medicíny23. 10. 2025
Číst více
Thomas Avera Garran: Naše bylinky v tradiční čínské medicíně
Thomas Avera Garran: Naše bylinky v tradiční čínské medicíně

Praktický průvodce světem našich bylinek využitelný každým, kdo se zabývá tradiční čínskou medicínou a jejím praktickým využitím v našich neorientálních podmínkách. V knize najdete 58 bylinek běžně používaných v západním světě včetně barevných fotografií. U každé z bylinek jsou uvedeny informace týkající se její energie, funkce a indikace, tropismu, dávkování, přípravy i kontraindikace.

1. škola tradiční čínské medicíny23. 10. 2025
Číst více
Piao Lian-you: Cycles of Qi – practical application of stem-branch acupuncture
Piao Lian-you: Cycles of Qi – practical application of stem-branch acupuncture

Kniha Cycles of Qi vysvětluje základy akupunktury podle kmenů a větví. Uvádí klinické aplikace při úpravě obvyklých nerovnovážných stavů, použití výpočtu kmenů a větví dle tradiční metody. Součástí knihy jsou klinické studie a výsledky léčby s použitím systému kmenů a větví.

1. škola tradiční čínské medicíny23. 10. 2025
Číst více
Všechny články
Logo
Sledujte nás na sítích

1. škola tradiční čínské medicíny – TČM® – založena 1990

Dělnická 54,

170 00 Praha 7

Česká republika

Tradiční čínská medicína z.s.

IČ: 22677143

DIČ: CZ22677143

TCM servis z.s.

IČ: 05547113

Československá SinoBiologická společnost, z.s.

IČ: 00202321

Fakturační údaje
Ozvěte se nám

Jsme tu pro vás každý všední den v čase 9:00 - 17:00.

info@tcm.cz
+420 723 555 313
Studujte s námi
Vše o studiu TČMZáklady TČMVšeobecné studiumSpecializace
Kam dál?
StudiumZákladyKurzy a seminářeBlogO násKontakt

© 2025 Tradiční čínská medicína z.s. Všechna práva vyhrazena.

Obchodní podmínkyOchrana osobních údajůReklamační řád
Nastavení cookies

Spadané listí tvoří střechu, pod kterou se schová život na zemi, a chrání ho před mrazem. Fotografie Kai Pilger, Unsplash

Podzim – kov (jin) 金 – plíce (fei) 肺

Kov – tvrdý, neprostupný, chladný ochranář našich vnitřních záležitostí.

Plíce a tlusté střevo – orgány, o které bychom měli na podzim dbát především

Typickým projevem prvku kov je podzim. Jangová energie začíná být pod nadvládou té jinové. To se projevuje například tím, že se dny zkracují, noci prodlužují.
Jak se ještě kov projevuje
Smutek – emoce kovu

Kov představuje v oblasti lidských vlastností bystrý rozum, cit pro spravedlnost a smysl pro podstatné.

Duše pcho
Funkce plic a kůže

Plíce řídí oběh vody, zprůchodňují vodní cesty a účastní se metabolismu tekutin, pomáhají srdci s oběhem krve, regulují otevírání a zavírání podkožních prostorů. Plíce rozptylují po těle esenci stravy, tekutiny, čchi a krev.

Plíce jsou baldachýnem pěti orgánů zang, jsou propojeny přímo s vnějším prostředím. Jsou tak neustále vystavovány vnějším škodlivinám, musejí odrážet jejich útoky.

Funkce tlustého střeva

Tlusté střevo je na opačné straně plic. Vytvářejí spolu vztah povrch-nitro. Odvádí odpad a vylučuje stolici. Přejímá z tenkého střeva zbytky nestrávené potravy, odvádí z nich tekutiny a formuje stolici, kterou vylučuje ven. Pokud je střevo nemocné, ztráci tuto schopnost a mohou vzniknout průjmy nebo naopak zácpy.

Nepřítelem orgánů kovu je sucho

řídké hleny - plíce jsou napadeny větrným chladem

kalné hleny - plíce jsou postiženy větrnou horkostí

Se suchem si poradíme správnými potravinami, které vyživují jin

tofu, tempeh,

hrušky, jablka,

listy moruše,

Vhodné fytoterapeutické prostředky vám doporučí vyškolený terapeut tradiční čínské medicíny.

Ostrá chuť

Ostrá, pálivá či pikantní chuť pomáhá plicím rozvádět energii čchi po těle. Společně s kyselou chutí (teplý šípkový čaj nebo kvašené zelí), která stahuje a povrch uzavírá, si vytvoříte ochranný štít – odolnost, díky kterému budete čelit nejen chladu v následujících sychravých zimních měsících.

Jak působí ostrá chuť

Přivádí do těla teplo a rozptyluje chlad a vlhkost.

Vstupuje do plic a zbavuje je hlenů.

Podporuje trávení a rozptyluje hleny.

Uvolňuje stagnace

Působení ostré chutí dle typu osobnosti

Pro jaké osoby je pikantní chuť vhodná

lidí se sklony k zahleňování plic

zimomřiví jedinci

Kdo by se měl pikantní chuti vyvarovat

lidé ve stavu horkosti

Osoby s prázdnotou jangu

mohou se zahřívat a posilovat jang

vyhýbají se potravinách chladného typu

užívají zahřívající koření

Osoby s tendencí k horkosti

doplňují jin plic a vnitřní tekutiny

Osoby s deficitem čchi

Potraviny, které prospívají plicím

Bílé kvašené zelí, přítel v každé roční době.

Podzimní desatero

Polévka z ředkví a tuřínu pomůže vyčistit plíce a ulehčí dýchání. Je vhodná pro nemocné suchým kašlem, přeměňuje hlen v plicích a odvádí vlhkost. Navařte polévky více, aby pomohla, jezte dvakrát denně.

Potraviny elementu kov

Přehled potravin, které náleží elementu kov. Vybíráme potraviny vhodné pro dané období, v létě vyrovnané a osvěžující, v zimě vyrovnané a zahřívající

Zdroje:

Směřování energie

dolů a dovnitř

Prvek

kov (jin, 金)

Chuť

pikantní, pálivá

Orgán zang

plíce (fei, 肺)

Orgán fu

tlusté střevo

Duše

Pcho (po, 魄)

Smyslový orgán

nos

Tkáň

kůže

Emoce

smutek

Zvuk

pláč

Klimatický projev

sucho

Změna

sběr, kašel

Denní doba

večer

Orgánové hodiny

3.–7. hodina

Barva

bílá

Světová strana

západ

Čas dle čínského roku

od první poloviny srpna do začátku listopadu

Čas meteorologický

1. 9. – 30. 11.

Čas astronomický

23. 9. – 21. 12.

Příroda se uklidňuje, míza se stahuje z větví stromů směrem dolů, stromy se začínají zbavovat listí, které padá na zemi a tvoří tak ochrannou vrstvu před přízemními mrazíky a poskytuje útočiště živočichům. I člověk by měl mírnit svou aktivitu a připravovat se na období zimního spánku... totiž klidu. Na podzim se můžeme začít zbavovat nepotřebného a poslat to dál a naopak zařizovat důležité.

Dalším projevem kovu je sucho anebo smutek, formou v lidském těle to jsou plíce, tlusté střevo nebo kůže a ochlupení, životní období stáří. Listy hrají všemi barvami, jako by se loučily, energie je pomalejší. Dospělý člověk má za sebou větší část života a nastává jeho podzim. Možná v této době by měl vyhledat přátele, které dlouho neviděl, aby se s nimi mohl rozloučit. Moje babička dělala ve svých věcech, které za celý život nahromadila, tak zvaný „ordnung“, aby nám po sobě nezanechala nepořádek a starosti, kam s ním. Ano, i to k životu patří...

Možná proto emocí kovu je smutek, truchlení a žal nad ztrátou blízkého a nemusí to být ztráta definitivní (smrt), ale může to být i rozchod nebo loučení. Smutek cítíme ve chvíli, kdy se musíme zbavit něčeho nebo opustit někoho, ale nechce se nám přijmout ztráta. Smutek je běžnou součástí života a je důležité ho prožít. Když smutek zasuneme někam dovnitř, schováme, zavřeme do sebe, vyčerpáváme tím čchi, kterou bychom naopak měli využít na posílení odolnosti vůči vnějším vlivům.

V plicích sídlí duše pcho, duše, která má na starosti fyzickou aktivitu, duše, která po smrti opustí naše fyzické tělo. Proto při sportovní aktivitě je důležité pravidelné dýchání, v bojových uměních (hlavně v čchi-kungu) je kladen důraz na správně vedený dech. Plíce společně s kůží jsou ochranným štítem před fyzickým napadením vnějších vlivů, duše pcho je naším ochráncem na mentální a duchovní úrovni, aby nás jen tak něco nerozložilo a nesrazilo na kolena. Silné osobnosti mají hluboký dech, otevřený hrudník, slabé osoby mají dech krátký, jsou tiché, křehké.

Plíce řídí dýchání, vdechují čistou čchi a vydechují kalnou. Vdechovaná čchi a čchi potravy se spojují, získávají sílu, aby mohla nyní jednotná osnovní čchi proudit po celém těle.

Plíce řídí kůži a ochlupení. Zásobují pokožku čchi, esencí a krví. Kůže tak může plnit svou ochranou funkci. Jsou-li plíce silné, je silný prvek kov v těle, pracuje správně ochranný štít v podobě kůže. Naopak plíce otevírají povrch kůže, aby mohla s potem odejít škodlivina. Kůží také dýcháme. Slabé plíce a tenká ochranná vrstva kůže nemůže se dlouhodobě bránit útokům vnějších škodlivin, ty lehce prostupují povrchem a napadají nejčastěji právě plíce.

Sucho vniká do těla ústy a nosem. V našich přetopených a klimatizovaných místnostech jsme suchosti vystavování mnohem více.

Sucho napadá plíce a kůži. Orgány kovu pak nemohou plnit svou obrannou funkci.

Sucho vysušuje tekutiny a yingqi, což vede ke zhoršování vnitřního svlažování a vyživování, ztrátám tělesných tekutin.

Sucho škodí jin, která by měla být v jangem v harmonii.

Nosní hlen je tekutinou plic, svlažuje nostní dutinu a zachytává první škodliviny.

suché hleny, je jich málo nebo chybí zcela - plíce jsou napadeny suchostí

mandle, piniové oříšky, sezamová semínka; pasty a oleje z nich

Potraviny pro posílení energie kovu, daikon - bílá ředkev, kulatá ředkev, tuřín, celer, cibule, česnek, pórek, bílé zelí, kořenová petržel, cibule, zázvor, květák. Následujte intuitivně světlou barvu a pikantní chuť. V září naložte zelí, zavařte květák, vyrobte si „vejmrdu“ (nastoruhaný křen s jablkem), pravidelně jezte diakon a „lékaři přijdou o práci“, jak praví staré čínské přísloví.

Potraviny s touto chutí, je vhodné jíst v počátcích nachlazení. Zahřejí nás uvnitř, rozpouští hlen, my se začneme potit, pak otevřou povrch a škodlivina odchází kůži ven v podobě potu.

Mastné a zahleňující potraviny jíme s potravinami pikantní chuti, aby tuto mastnotu rozproudily a pomohly nám je lépe strávit.

Rozptyluje stagnující krev, ve které čistí překážky, krev tak může lépe v těle obíhat a roznášet teplo.

Obiloviny – rýže, špalda, pšenice (kuskus, bulgur)

neužívají potopudné potraviny - cayenský pepř, pálivé papriky, syrová cibule, protože oslabují čchi, která jim chybí

Obiloviny – celozrnné - rýže, špalda, ječmen.

Luštěniny – soja ve formě fermentované, to je tofu, tempeh či nato.

Zelenina – celer, květák, bílá ředkev, kulatá ředkev, černá ředkev, černý kořen, cibule, pórek, křen, česnek.

Ovoce – dojídáme jablíčka nebo hrušky, později pojídáme kompotované nebo sušené.

Ořechy a semínka – mandle, piniové ořechy a sezam.

Koření – majoránka, tymián, rozmarýn, saturejka, hřebíček, anýz, fenykl, skořice, zázvor, římský kmín, zázvor.

Vejce - hlavně bílek.

Pustíme se do úklidu nejen domova, ale i duše. Opustíme to, co nás oslabuje, posilující uvítáme.

Zázvorový čaj pijeme doma, nikoliv v kavárně, aby škodlivý chlad či vítr nevnikly do otevřených pórů .

Jíme pikantní ředkve a brukve, které pomáhají prohřívat a zbavovat nás přebytečného hlenu.

Vyhýbáme se ochlazujících jídel.

Lepší je tepelně upravená strava a zahřívající koření: hřebíček, skořice, fenykl, majoránka, tymián, rozmarýn, saturejka

Dáváme si pozor na klimatizované a přetopené místnosti, mohou nás zraňovat suchem.

Zklidníme nadměrnou aktivitu.

Přiměřenou fyzickou aktivitou pomáháme plicím rozpylovat čchi po těle.

Nebráníme se smutku, ale netopíme se v žalu.

Nemoci nepřecházíme, zbytečně oslabujeme obrannou funkci čchi.

MUDr. Ludmila Bendová: Čínská dietetika v moderním světě, TCM Consulting and Publishing, 2015.

Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Základy teorie čínské medicíny 1.–4. díl, TCM Consulting and Publishing, 2015.

Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Klasická čínská medicína – základy teorie I.–V. díl, Svítání.

Barbara Temelie, Beatrice Trebuth.: Kuchařka podle pěti elementů, Eugenika.

Angela Hicks, John Hicks, Peter Mole: Five element constitutional acupuncture, Churchill Livingstone, 2011