Logo
Blog
Kontakty
Můj účet
  1. Rozcestník
  2. Zima, energie vody

Zima, energie vody

Voda může být čistá nebo kalná, klidná nebo rozbouřená, hluboká nebo mělká, voda může téct v korytě řeky a pomáhat nebo zaplavit a zničit zem. Máme-li pevnou vůli a určené hranice, pak nepocítíme strach v neklidných vodách, protože víme, že bouře přejde, záplavy ustoupí a voda se opět vrátí do svého koryta.

1. škola tradiční čínské medicíny23. 10. 2025
odkaz na článek
Zima, energie vody

Kdo tento článek napsal?

Mgr. Jana Krameriová

1995 let zkušeností s TČM

Jana je Terapeutka TČM a antroposofické medicíny. Je absolventka PřF Olomouc, Londýnské školy homeopatie. Je jedna z prvních absolventek 1. školy TČM

Zkušenosti, ze kterých budete čerpat
Propojuje čínskou, antroposofickou a západní medicínu
Učí všemi smysly - ochutnávky, kreativní činnosti
Široké znalosti díky celoživotnímu studiu
Předává praktické zkušenosti

Nejnovější z našeho blogu

Diagnostika z jazyka podle TČM
Diagnostika z jazyka podle TČM

Co vidí terapeut čínské medicíny na jazyku? Jazyk o nás může prozradit mnohem víc, než si myslíme. Terapeut tradiční čínské medicíny z něj totiž umí vyčíst, kde se v těle vyskytuje problém a proč, ale samozřejmě se znalostí čínské medicíny a její filosofie.

1. škola tradiční čínské medicíny23. 10. 2025
Číst více
Thomas Avera Garran: Naše bylinky v tradiční čínské medicíně
Thomas Avera Garran: Naše bylinky v tradiční čínské medicíně

Praktický průvodce světem našich bylinek využitelný každým, kdo se zabývá tradiční čínskou medicínou a jejím praktickým využitím v našich neorientálních podmínkách. V knize najdete 58 bylinek běžně používaných v západním světě včetně barevných fotografií. U každé z bylinek jsou uvedeny informace týkající se její energie, funkce a indikace, tropismu, dávkování, přípravy i kontraindikace.

1. škola tradiční čínské medicíny23. 10. 2025
Číst více
Piao Lian-you: Cycles of Qi – practical application of stem-branch acupuncture
Piao Lian-you: Cycles of Qi – practical application of stem-branch acupuncture

Kniha Cycles of Qi vysvětluje základy akupunktury podle kmenů a větví. Uvádí klinické aplikace při úpravě obvyklých nerovnovážných stavů, použití výpočtu kmenů a větví dle tradiční metody. Součástí knihy jsou klinické studie a výsledky léčby s použitím systému kmenů a větví.

1. škola tradiční čínské medicíny23. 10. 2025
Číst více
Všechny články
Logo
Sledujte nás na sítích

1. škola tradiční čínské medicíny – TČM® – založena 1990

Dělnická 54,

170 00 Praha 7

Česká republika

Tradiční čínská medicína z.s.

IČ: 22677143

DIČ: CZ22677143

TCM servis z.s.

IČ: 05547113

Československá SinoBiologická společnost, z.s.

IČ: 00202321

Fakturační údaje
Ozvěte se nám

Jsme tu pro vás každý všední den v čase 9:00 - 17:00.

info@tcm.cz
+420 723 555 313
Studujte s námi
Vše o studiu TČMZáklady TČMVšeobecné studiumSpecializace
Kam dál?
StudiumZákladyKurzy a seminářeBlogO násKontakt

© 2025 Tradiční čínská medicína z.s. Všechna práva vyhrazena.

Obchodní podmínkyOchrana osobních údajůReklamační řád
Nastavení cookies

V zimě svět jakoby se zastavil v kapce zmrlé vody. V přírodě je klid. Sbíráme síly na znovuzrození. Photo by Aaron Burden on Unsplash​

Zima – voda (shuǐ) 水 – ledviny (shén) 肾

Směřování energie

dolů, dovnitř, do hloubky

Prvek

voda (shuǐ, 水)

Chuť

slaná

Orgán zang

ledviny (shén,肾)

Orgán fu

močový měchýř

Duše

Zhi (zhì, 志, č´)

Smyslový orgán

uši

Tkáň

kosti

Emoce

strach

Zvuk

sténání

Klimatický projev

chlad

Změna

uschování, třes

Denní doba

půlnoc

Orgánové hodiny

15.–19. hodina

Barva

černá

Světová strana

sever

Čas dle čínského roku

od poloviny listopadu

Čas meteorologický

1. 12. – 28.(29.) 2.

Čas astronomický

21. 12. – 20. 3.

Čas strávený s knihou a svařeným vínem jsou dobře strávené chvíle v zimním období.

Ledviny a močový měchýř – orgány, o které bychom měli v zimě dbát především

Projevy energie vody
Duše zhi, vůle a strach

Strach má v našem životě velký význam. Dovoluje nám vnímat rizika a ohrožení. Udržuje nás v bdělosti a nedovoluje nám být lehkomyslnými. Strach v nadměrné míře, prožíváme-li dlouhodobý stres, nejistotu, nebezpečí způsobuje pokles energie z oslabení ledvin. Člověk ztrácí svalový tonus, povadá, ztrácí integritu a pevnou půdu pod nohama.

Když se objeví strach, bázlivost, slabá vůle... je to signál, že naše ledviny potřebují podporu. Ale i naopak, tyto vlastnosti je následně ještě více oslabují.

Funkce ledvin a kostí

Ledviny jsou zang orgánem vody.

Ledviny řídí tekutiny. Ledviny odvádějí tekutiny, které již nejsou v těle potřeba a zároveň v těle zadržují tolik tekutin, kolik je nutné. Plýtvání tekutinami (plivání, nadměrná sexuální aktivita nebo pocení a časté močení) oslabuje ledviny. Zadržování vody v těle se může projevovat jako otoky nebo problémy s vylučováním moči.

Ledviny souvisejí s kostmi. Esence, která je uschovaná v ledvinách, vyživuje dřeň, která je uložena v kostech. Hojná esence znamená silné kosti. Naopak při nedostatečnosti esence dochází k poruchám růstu kostí, měkkosti kostí u dětí nebo křehkosti u starých lidí. Se stavem ledvin a kostí souvisí i stav zubů, u kterých platí to samé, co u kostí.

Ledviny se vybarvují na vlasech. Kvalitu ovlivňuje krev a esence ledvin. Krev je pro vlasy výživa, esence je zdrojem růstu. Mladí lidé maji pevné a husté vlasy, s vyšším věkem a ztrácející se esencí vlasy řídnou a šedivějí. To je přirozený projev. Kvalita vlasů se může zhoršit i v důsledku nemoci, pak je příčinou nedostatečná esence a prázdnota krve.

Ledviny mají vývod v uších. Mladí a zdraví lidé mají sluch bystrý, s věkem a přirozeným úbytkem esence se kvalita sluchu zhoršuje.

Funkce močového měchýře

Močový měchýř je párovým orgánem ledvin, fu orgánem vody. Tekutiny z ledvin vnikají do močového měchýře, mění se v moč a poté co dosáhne určitého objemu, je pomocí tranformační činnosti čchi spontánně vylučována z těla ven.

Chlad je silně jinové povahy. Vtahuje se dovnitř, klesá dolů, smršťuje a zahušťuje se, a působí ničivě na jangovou čchi. Může se vyskytnout i v jiných ročních obdobích, například při náhlém ochlazení oproti běžným teplotám. Organismus může být postižen chladem kdykoliv, je-li mu vystaven a nemá proti němu dostatečnou ochranu.

Chlad (chan, hán, 寒)

Jako projev prvku voda je chlad spojený hlavně se zimou, ale může se vyskytnout i v jiných ročních obdobích, například při náhlém ochlazení oproti běžným teplotám. Organismus může být postižen chladem kdykoliv, je-li mu vystaven a nemá proti němu dostatečnou ochranu.

Chlad je silně jinové povahy. Vtahuje se dovnitř, klesá dolů, smršťuje a zahušťuje se, a působí ničivě na jangovou čchi.

Vlastnosti chladu:

1. Poškozuje jang jak na povrchu, tak v orgánech. Cítíme pak chlad a zimomřivost, máme studené končetiny a může se vyskytovat bolest břicha a průjem.

2. Zahušťuje. Stagnace čchi a krve vyvolávají bolesti. Tkáně se špatně prokrvují, vyskytují se bolesti svalstva a kloubů, a chlad v orgánech.

3. Podobně působí i smršťování, které vyvolává například bolesti hlavy či uzavírá potní otvory. Pak se vyskytuje horečka bez pocení.

4. Propojen s ledvinami. Ledviny jsou nejvíce chladem zasažené. Chladem také mohou zasažené plíce a slezina. Chlad oslabuje jejich jangovou čchi.

Rozlišujeme vnější zranění a zasažení chladem, a vnitřní chlad

Nejenom sůl, ale i mořské řasy, ume ocet nebo sójová omáčka jsou nositeli slané chuti.

Slaná chuť

Slaná chuť je ochlazující, směřuje dolů a dovnitř, zvlhčuje, změkčuje. Díky jejím vlastnostem může teplo lépe prostoupit hluboko do těla až do morku kostí a zkhřelé kosti prohřát. A hlavně ledviny, které nerady chlad.

Mnoho soli naopak měkké zpevňuje a tvrdé změkčuje, to může vést k demineralizaci a řídnutí kostí.

Jak využít slanou chuť

kloktadlo na bolest krku, protože ochlazuje

na zácpu, vyprazdňuje střeva, protože směřuje dolů

zvyšuje chuť k jídlu

Působení slané chutí dle typu osobnosti

Pro jaké osoby je slaná chuť vhodná

slabí a labilní jedinci

Pro jaké osoby je slaná chuť vhodná

lidé obézní

trpící na otoky

s výraznou vlhkostí v těle

konstituce s převahou jang

Osoby s prázdnotou jangu

doplňujeme jang tím, že jíme

nákypy pečené v troubě - houbový kuba,

pečenou zeleninu (dýně, řepa)

Osoby s prázdnotou jin

vyživujeme esenci ledvin tím, že jíme

tučné ryby a mořské plody

mořské řasy

Potraviny pro posílení energie vody: černé fazole, adzuki, černá čočka, černý seznam, jako je černá hloubka moře; mořské řasy a sůl.

Potraviny, které prospívají ledvinám

Guláš z pomalu taženého hovězího masa na červeném víně s mrkví a kadeřávkem.

Zimní desatero

Potraviny elementu voda

Přehled potravin, které náleží elementu voda. Vybíráme potraviny vhodné pro dané období, v létě vyrovnané a osvěžující, v zimě vyrovnané a zahřívající.

Zdroje:

Typickým projevem prvku voda je zima. Jinová energie má v této době největší sílu. Únavu se nepokoušíme přeprat vysokým pracovním nasazením, hodinami v tělocvičně a sháněním dárků. Naopak se zaměříme na náš vnitřní svět, přemýšlíme sami nad sebou, co změnit, kam se v příštím období posunout, více meditujeme, cvičíme qigong, trávíme čas s knihou a svými blízkými. Už totiž víme, co je pro nás důležité a tím chceme být obklopeni.

Dalším projevem energie vody je chlad anebo strach (kong 恐), formou v lidském těle to jsou ledviny, močový měchýř a kosti. Voda je konec,... ale ne vždy, ve vodě se přeci rodí nový život. Voda žádný konec nemá, vzpomeňte si na hodiny prvouky a koloběh vody. Tam kde jedno končí, něco jiného začíná, jen v jiné formě. Konec nemusí vždy znamenat smrt, ale například konec dne, filmu, projektu, roku, vzdělání a to už není tak definitivní, protože víme, že se další den vzbudíme, začneme projekt nový, nastoupíme do zaměstnání.

Voda představuje v oblasti lidských vlastností silnou vůli, skromnost, odvahu a určení hranic a cílů. Naši vůli ovládá duše zhi, která sídlí právě v ledvinách. Zhi dává lidem vůli k přežití, pud sebezáchovy, reprodukční instinkt. Člověk se silnou vůlí je odhodlaný jít za svými cíli a čelit nástrahám.Ten, kdo má slabou duši zhi, musí naopak často čelit strachu a obavám.

Ledviny v sobě uchovávájí esenci jing ([:ťing:] 精). Esence je kořen života, vitální síla, kterou máme danou do vínku, získali jsme ji po rodičích. Díky esenci vzniká lidský život. Řídí tedy reprodukci a plodnost. Esence podporuje růst - od dětství sílí, v dospělosti dosáhne vrcholu a se stářím postupně klesá. Pomáhá člověku bránit se vůči vnějším škodlivinám.

Zranění chladem vzniká zvenku a vstupuje do povrchových vrstev. Často vstupuje společně s větrem. Rozvrací jangovou ochranu těla.

Při zasažení chlad napadá přímo orgány plic, sleziny a ledvin a oslabuje jejich jangovou funkci.

Vnitřní chlad vzniká dlouhotrvajícím působením vnějšího chladu v těle. Takový chlad pak zraňuje slezinu, ledviny či srdce a mohou vzniknout prázdnoty jangu.

koupel ve slané vodě přivede do těla teplo. Kdo potřebuje víc, zahřeje hrubozrnnou sůl v troubě tak, jak je to příjemné, a pak si na ní položí nohy, teplo vstoupí přímo do drah ledvin, které začínají na chodidlech.

​vývary z masa a kostí,

dlouho vařené luštěniny - fazole červená ledvina, fazolky adzuki, černé fazole

​vývary​

Maso – jehněčí, hovězí, kachní, zvěřina, tučné ryby (losos, kapr, makrela) mořské plody

Obiloviny – pohanka

Luštěniny – fazole, adzuki, černé fazole

Zelenina – kadeřávek, kapusta, pórek, kvašená zelenina (zelí, ředkve, květák)

Ovoce – kompotované nebo sušené

Ořechy a semínka – vlašské nebo lískové ořechy, černý sezam

Koření – sójová omáčka, miso pasta, sůl, hřebíček, skořice, mořské řasy

Tekutiny – teplá voda, svařené víno, vývary z kostí nebo zeleninové s luštěninami a obilím​

~Z~p~o~m~a~l~í~m~e~

Ledviny udržujeme v teple, aby zvenku nepronikl do těla chlad a zevnitř lépe mohly rozvádět teplo. To znamená, že nosíme čepice přes uši, teplé dlouhé svetry přes záda a teplé ponožky.

Živočišné tuky, maso a kosti jsou jedním z pilířů zimní stravy.

Různé druhy fazolí jsou druhým pilířem zimní stravy.

Více pečeme a zapékáme. Pečenou řepu, dýni nebo houbového kubu z pohanky či ječných krup zařazujeme do stravy častěji, než v jiných částech roku.

Zahřátí pomůže svařené víno s anýzem, hřebíčkem a skořicí.

Dlouhé zimní večery věnujeme přípravě vývarů.

Zkuste vařit s mořskými řasami nebo miso pastou. Jídlu dodají slanou chuť.

Čas strávený doma s blízkými se nám v budoucnu vrátí.

~O~d~p~o~č~í~v~á~m~e~

MUDr. Ludmila Bendová: Čínská dietetika v moderním světě, TCM Consulting and Publishing, 2015.

Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Základy teorie čínské medicíny 1.–4. díl, TCM Consulting and Publishing, 2015.

Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Klasická čínská medicína – základy teorie I.–V. díl, Svítání.

Barbara Temelie, Beatrice Trebuth.: Kuchařka podle pěti elementů, Eugenika.

Angela Hicks, John Hicks, Peter Mole: Five element constitutional acupuncture, Churchill Livingstone, 2011