Podzim, energie kovu

Podzim zkouší naši odolnost. Není to jen imunita - schopnost obrany organismu před nemocemi, je to i odolnost psychická. Aby nás jen tak něco neporazilo, potřebujeme si vytvořit dostatečně tvrdý ochranný štít, který nebude moc těžký, abychom se v něm zvládli pohybovat a fungovat mezi lidmi. Jen díky pevné ochranné vrstvě budeme čelit vnějším vlivům, ty špatné odrazíme pryč a ty dobré necháme vstoupit. Takový je úkol kovu. 

Spadané listí

Spadané listí tvoří střechu, pod kterou se schová život na zemi, a chrání ho před mrazem. Fotografie Kai Pilger, Unsplash

Podzim – kov (jin) 金 – plíce (fei) 肺

Prvek kov (jin, 金)
Směřování energie dolů a dovnitř
Chuť pikantní, pálivá
Orgán zang plíce (fei, 肺)
Orgán fu tlusté střevo
Duše Pcho (po, 魄)
Smyslový orgán nos
Tkáň kůže
Emoce smutek
Zvuk pláč
Klimatický projev sucho
Změna sběr
Denní doba večer
Orgánové hodiny 3.–7. hodina
Barva bílá
Světová strana západ
Čas dle čínského roku

 

Čas meteorologický  1. 9.  – 30. 11.
Čas astronomický  23. 9. – 21. 12.

Meč, konzervy a kniha Five element constitutional acupuncture od Angely Hicksové, Johna Hickse, Petera Moleho

Kov – tvrdý, neprostupný, chladný ochranář našich vnitřních záležitostí.

Plíce a tlusté střevo – orgány, o které bychom měli na podzim dbát především

Typickým projevem prvku kov je podzim. Jangová energie začíná být pod nadvládou té jinové. To se projevuje například tím, že se dny zkracují, noci prodlužují. Příroda se uklidňuje, míza se stahuje z větví stromů směrem dolů, stromy se začínají zbavovat listí, které padá na zemi a tvoří tak ochrannou vrstvu před přízemními mrazíky a poskytuje útočiště živočichům. I člověk by měl mírnit svou aktivitu a připravovat se na období zimního spánku... totiž klidu. Na podzim se můžeme začít zbavovat nepotřebného a poslat to dál a naopak zařizovat důležité. 

Dalším projevem kovu je sucho anebo smutek, formou v lidském těle to jsou plíce, tlusté střevo nebo kůže a ochlupení, životní období stáří. Listy hrají všemi barvami, jako by se loučily, energie je pomalejší. Dospělý člověk má za sebou větší část života a nastává jeho podzim. Možná v této době by měl vyhledat přátele, které dlouho neviděl, aby se s nimi mohl rozloučit. Moje babička dělala ve svých věcech, které za celý život nahromadila, tak zvaný „ordnung“, aby nám po sobě nezanechala nepořádek a starosti, kam s ním. Ano, i to k životu patří...

Možná proto emocí kovu je smutek, truchlení a žal nad ztrátou blízkého a nemusí to být ztráta definitivní (smrt), ale může to být i rozchod nebo loučení. Smutek cítíme ve chvíli, kdy se musíme zbavit něčeho nebo opustit někoho, ale nechce se nám přijmout ztráta. Smutek je běžnou součástí života a je důležité ho prožít. Když smutek zasuneme někam dovnitř, schováme, zavřeme do sebe, vyčerpáváme tím čchi, kterou bychom naopak měli využít na posílení odolnosti vůči vnějším vlivům.

Kov představuje v oblasti lidských vlastností bystrý rozum, cit pro spravedlnost a smysl pro podstatné.

V plicích sídlí duše pcho, duše, která má na starosti fyzickou aktivitu, duše, která po smrti opustí naše fyzické tělo. Proto při sportovní aktivitě je důležité pravidelné dýchání, v bojových uměních (hlavně v čchi-kungu) je kladen důraz na správně vedený dech. Plíce společně s kůží jsou ochranným štítem před fyzickým napadením vnějších vlivů, duše pcho je naším ochráncem na mentální a duchovní úrovni, aby nás jen tak něco nerozložilo a nesrazilo na kolena. Silné osobnosti mají hluboký dech, otevřený hrudník, slabé osoby mají dech krátký, jsou tiché, křehké.  

Přečtěte si o důležitosti smutku, významu duše pcho a prvku kovu, jak je využít v péči o umírající a pozůstalé v rozhovoru Poslední výdech duše Pcho s Lubošem Trantou.

Funkce plic a kůže

Plíce řídí dýchání, vdechují čistou čchi a vydechují kalnou. Vdechovaná čchi a čchi potravy se spojují, získávají sílu, aby mohla nyní jednotná osnovní čchi proudit po celém těle. 

Plíce řídí oběh vody, zprůchodňují vodní cesty a účastní se metabolismu tekutin, pomáhají srdci s oběhem krve, regulují otevírání a zavírání podkožních prostorů. Plíce rozptylují po těle esenci stravy, tekutiny, čchi a krev. 

Plíce řídí kůži a ochlupení. Zásobují pokožku čchi, esencí a krví. Kůže tak může plnit svou ochranou funkci. Jsou-li plíce silné, je silný prvek kov v těle, pracuje správně ochranný štít v podobě kůže. Naopak plíce otevírají povrch kůže, aby mohla s potem odejít škodlivina. Kůží také dýcháme. Slabé plíce a tenká ochranná vrstva kůže nemůže se dlouhodobě bránit útokům vnějších škodlivin, ty lehce prostupují povrchem a napadají nejčastěji právě plíce.

Plíce jsou baldachýnem pěti orgánů zang, jsou propojeny přímo s vnějším prostředím. Jsou tak neustále vystavovány vnějším škodlivinám, musejí odrážet jejich útoky.    

Funkce tlustého střeva

Tlusté střevo je na opačné straně plic. Vytvářejí spolu vztah povrch-nitro. Odvádí odpad a vylučuje stolici. Přejímá z tenkého střeva zbytky nestrávené potravy, odvádí z nich tekutiny a formuje stolici, kterou vylučuje ven. Pokud je střevo nemocné, ztráci tuto schopnost a mohou vzniknout průjmy nebo naopak zácpy.

Nepřítelem plic je sucho

  • Sucho vniká do těla ústy a nosem. V našich přetopených a klimatizovaných místnostech jsme suchosti vystavování mnohem více.
  • Sucho napadá plíce a kůži. Orgány kovu pak nemohou plnit svou obrannou funkci.
  • Sucho vysušuje tekutiny a yingqi, což vede ke zhoršování vnitřního svlažování a vyživování, ztrátám tělesných tekutin.
  • Nosní hlen je tekutinou plic, svlažuje nostní dutinu a zachytává první škodliviny.
  • řídké hleny - plíce jsou napadeny větrným chladem
  • kalné hleny - plíce jsou postiženy větrnou horkostí
  • suché hleny, je jich málo nebo chybí zcela - plíce jsou napadeny suchostí

Potraviny pro posílení energie kovu, daikon - bílá ředkev, kulatá ředkev, tuřín, celer, cibule, česnek, pórek, bílé zelí, kořenová petržel, cibule, zázvor, květák.

Potraviny pro posílení energie kovu, daikon - bílá ředkev, kulatá ředkev, tuřín, celer, cibule, česnek, pórek, bílé zelí, kořenová petržel, cibule, zázvor, květák. Následujte intuitivně světlou barvu a pikantní chuť. V září naložte zelí, zavařte květák, vyrobte si „vejmrdu“ (nastoruhaný křen s jablkem), pravidelně konzumujte a lékaři přijdou o práci.

Potraviny, které prospívají plicím

Ostrá, pálivá či pikantní chuť pomáhá plicím rozvádět energii čchi po těle. Společně s kyselou chutí (teplý šípkový čaj nebo kvašené zelí), která stahuje a povrch uzavírá, si vytvoříte ochranný štít – odolnost, díky kterému budete čelit nejen chladu v následujících sychravých zimních měsících.

Jak působí ostrá chuť

Přivádí do těla teplo a rozptyluje chlad a vlhkost.

  • Potraviny s touto chutí, je vhodné jíst v počátcích nachlazení. Zahřejí nás uvnitř, rozpouští hlen, my se začneme potit, pak otevřou povrch a škodlivina odchází kůži ven v podobě potu. 
  • Vstupuje do plic a zbavuje je hlenů.

Podporuje trávení a rozptyluje hleny.

  • Mastné a zahleňující potraviny jíme s potravinami pikantní chuti, aby tuto mastnotu rozproudily a pomohly nám je lépe strávit.  

Uvolňuje stagnace

  • Rozptyluje stagnující krev, ve které čistí překážky, krev tak může lépe v těle obíhat a roznášet teplo.

Působení ostré chutí dle typu osobnosti

Pro jaké osoby je pikantní chuť vhodná

  • lidí se sklony k zahleňování plic
  • zimomřiví jedinci

Kdo by se měl pikantní chuti vyvarovat

  • lidé ve stavu horkosti

Osoby s prázdnotou jangu

  • mohou se zahřívat a posilovat jang
  • vyhýbají se potravinách chladného typu
  • užívají zahřívající koření

Osoby s tendencí k horkosti

  • doplňují jin plic a vnitřní tekutiny

Osoby s deficitem čchi

  • neužívají potopudné potraviny - cayenský pepř, pálivé papriky, syrová cibule, protože oslabují čchi, která jim chybí

Potraviny vhodné do podzimního období

  • Obiloviny – celozrnné - rýže, špalda, ječmen.
  • Luštěniny – soja ve formě fermentované, to je tofu, tempeh či nato.
  • Zelenina – celer, květák, bílá ředkev, kulatá ředkev, černá ředkev, černý kořen, cibule, pórek, křen, česnek.
  • Ovoce – dojídáme jablíčka nebo hrušky, později pojídáme kompotované nebo sušené.
  • Ořechy a semínka – mandle, piniové ořechy a sezam.
  • Koření – majoránka, tymián, rozmarýn, saturejka, hřebíček, anýz, fenykl, skořice, zázvor, římský kmín, zázvor.
  • Vejce - hlavně bílek.

Bílé kvašené zelí na vidličce

Bílé kvašené zelí, přítel v každé roční době.

Podzimní desatero

  1. Pustíme se do úklidu nejen domova, ale i duše. Opustíme to, co nás oslabuje, posilující uvítáme.
  2. Zázvorový čaj pijeme doma, nikoliv v kavárně, aby škodlivý chlad či vítr nevnikly do otevřených pórů .
  3. Jíme pikantní ředkve a brukve, které pomáhají prohřívat a zbavovat nás přebytečného hlenu.
  4. Vyhýbáme se ochlazujících jídel.
  5. Lepší je tepelně upravená strava a zahřívající koření: hřebíček, skořice, fenykl, majoránka, tymián, rozmarýn, saturejka 
  6. Dáváme si pozor na klimatizované a přetopené místnosti, mohou nás zraňovat suchem.
  7. Zklidníme nadměrnou aktivitu. 
  8. Přiměřenou fyzickou aktivitou pomáháme plicím rozpylovat čchi po těle.
  9. Nebráníme se smutku, ale netopíme se v žalu.
  10. Nemoci nepřecházíme, zbytečně oslabujeme obrannou funkci čchi.

Polévka z ředkví a tuřínu

Polévka z ředkví a tuřínu pomůže vyčistit plíce a ulehčí dýchání. Je vhodná pro nemocné suchým kašlem, přeměňuje hlen v plicích a odvádí vlhkost. Navařte polévky více, aby pomohla, jezte dvakrát denně.

Potraviny elementu kov

Přehled potravin, které náleží elementu kov. Vybíráme potraviny vhodné pro dané období, v létě vyrovnané a osvěžující, v zimě vyrovnané a zahřívající

Potraviny osvěžující povahyPotraviny vyrovnané povahyPotraviny zahřívající povahyPotraviny horké povahy
bílá ředkev burákové máslo anýz cayennský pepř
chřest divoký zajíc bazalka (sušená) černý pepř
králík fazole černé bažant česnek
květák husa bobkový list čili
mátový čaj kachní maso buráky jelení maso
rukola (roketa) kedlubna cibule syrová kari
ředkvička koriandr divoké prase nové koření
řeřicha krůtí maso estragon pálenka (tvrdý alkohol)
tofu křepelčí maso fenykl yogi čaj
  olej z burských ořechů hořčice zázvor
  pistácie hřebíček  
  rýže jarní cibulka  
  řeřicha tmavá kardamom  
    kmín  
    kopr  
    křen  
    kurkuma  
    lékořice  
    majoránka  
    masala  
    muškátový oříšek  
    olomoucké tvarůžky  
    oregano  
    oves  
    pórek  
    rozmarýn  
    rýžové víno  
    saturejka  
    srnčí maso  
    tymián  

Čerpáno z:

MUDr. Ludmila Bendová: Čínská dietetika v moderním světě, TCM Consulting and Publishing, 2015.

Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Základy teorie čínské medicíny 1.–4. díl, TCM Consulting and Publishing, 2015.

Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Klasická čínská medicína – základy teorie I.–V. díl, Svítání.

Barbara Temelie, Beatrice Trebuth.: Kuchařka podle pěti elementů, Eugenika.

Angela Hicks, John Hicks, Peter Mole: Five element constitutional acupuncture, Churchill Livingstone.

Uvedené tituly si můžete půjčit v naší knihovně. Nejdříve si ověřte dostupnost, napište e-mailem knihovna@tcm.cz

Do knihovny →

Jak se podle pěti prvků zařídit?

V tradiční čínské medicíně není všechno tak jednoznačné, jak jsme popsali výše. Na TČM je to krásné, že ke každému přistupuje individuálně. Přinesli jsme obecný popis toho, jak by to mělo být v případě, že člověk je zcela v souladu s přeměnami energie a necítí žádnou objektivní a subjektivní disharmonii. Jakmile cítíte nerovnováhu, měli byste se poradit se svým praktikem TČM a s jeho pomocí přizpůsobit tento přístup svým potřebám a aktuálnímu stavu.

Kde dál studovat dietetiku?

Přehled o čínské dietetice

Kalendář akcí

Semináře a akce přehledně v kalendáři:

Do kalendáře

Základy tradiční čínské medicíny

Ročník důležitý pro pochopení teorie TČM a pro pokračování ve studiu Akupunktury, Fytoterapie a Tuiny.

Studovat →

Staňte se řádným členem ČSBS

Roční členství za 400 Kč.

Chcete mít levnější semináře a využít dalších výhod členství v Československé SinoBiologické společnosti?

Staňte se členem →

Knihovna

Členové ČSBS a studenti si mohou vypůjčit studijní literaturu a další tituly věnované TČM.

Do knihovny →

Přihlášení

Naše webové stránky používají cookies. Přečtěte si, jak tyto soubory používáme .