Země. Jak podpoříme slezinu, co jíme v době pozdního léta

Země je střed a jistota. Nejsilnější energie země je mezi ročními obdobími, abychom se mohli připravit na přechod do nadcházejícího. Času mezi ročními obdobími říkáme dojo. Třeba když horké léto uklidní svůj žár a vydá nám svou energii v podobě zralých kulatých plodů, nastává léto pozdní, babí. 

Zrající ostružiny

Zrající plody ostružin. Adobe Stock

Dojo [:dódžó:] je japonský výraz pro speciální časový úsek mezi jednotlivými ročními obdobími. Trvá 18 dní (25. 4. – 16. 5., 27. 7. – 17. 8., 28. 10. – 15. 11., 27. 1. – 13. 2.). V těchto dnech probíhá přerod z jednoho ročního období na následující. Element země pomáhá přírodě přijmout změny ze zimy na jaro, z jara na léto, z léta na podzim a z podzimu na zimu, které by jinak byly překotné.

Podle klimatologů je babí léto (též označované jako pozdní léto) označení déletrvajícího suchého, slunečného, teplého a málo větrného počasí na konci léta či začátku podzimu. Noci ale bývají již poměrně chladné a častěji se k ránu vytvářejí radiační mlhy, které se s postupujícím podzimem udržují po větší část dne. Příčinou babího léta je rozsáhlá tlaková výše, která v podzimním období setrvává nad střední a jihovýchodní Evropou. Podle klimatologů se průměrně vyskytuje v období od 21. září do 2. října. Proto je někdy v Česku nazýváno létem svatého Václava (svátek 28. září). Tolik praví Wikipedie.

V čínském kalendáří začíná babí léto v polovině srpna a končí podzimní rovnodenností. Jak se v tom má jeden vyznat? Jde o dva pohledy na jednu věc - prvek země:

  1. Prvek klidné země je přirozeným nástupcem aktivního ohně, který musí zpomalit jeho spalující energii.
  2. Stabilní země je uprostřed a propojuje všechny prvky.

Pro nás je důležité vědět, že o svůj střed dbáme pravidelně, obzvláště ke konci kalendářního léta.

Pět prkvů (elementů, hybatelů)

Pět hybatelů. Pentagram zobrazuje vztahy rození a ovládání mezi jednotlivými hybateli. Kruh se zemí uprostřed vysvětluje zemi kotvící, vyživující a transformační energii.

Mezidobí, pozdní léto – země (tǔ) 土 – střed

Směřování energie dokola do všech směrů, ale po kružnici
Prvek země (, 土)
Chuť sladká
Orgán zang slezina (Pí, 脾)
Orgán fu žaludek (Wèi, 胃)
Duše Jí (Yì, 意)
Smyslový orgán ústa
Tkáň svaly
Emoce dumání
Zvuk zpěv
Klimatický projev vlhko
Změna přeměna, škytání
Denní doba odpoledne
Orgánové hodiny  7.–11. hodina
Barva žlutá
Světová strana střed
Čas dle čínského roku

18 dní mezi ročními obdobími 
25. 4. – 16. 5.
27. 7. – 17. 8.
28. 10. – 15. 11.
27. 1. – 13. 2.

Čas meteorologický  
Čas astronomický  

Cizrna, jáhly, mrkev, dýně a cuketa. Inspirace na stravování třeba během babího léta

Cizrna, jáhly, mrkev, dýně a cuketa. Inspirace na stravování třeba během babího léta.

Slezina a žaludek – orgány, o které bychom měli v mezidobích dbát především

Typickým projevem prvku země je babí léto. Jangová energie klesá a přeměňuje se v energii jinovou. Dny jsou sice ještě teplé, ale znatelně se zkracují, rána jsou chladná a vlhká, slunce již nevládne svou spalující mocí. Svou sílu nám naopak dává v dozrávajících plodech. Rajčata, papriky, dýně, cukety, lilky, meruňky, švestky, zelí nebo kapusty jsou všechno tranformovaná energie ohně v něco hmatatelného.

Projevy hybatele země

Dalším projevem země je vlhko anebo přemýšlení, formou v lidském těle to jsou slezina, žaludek nebo svaly, životní období dospělost. V dospělosti je člověk již ukotvený v pracovním i rodinném životě, výrazně netrpí chorobami (pokud ano, je třeba to řešit s lékařem a praktikem TČM), je to období největší jistoty a člověk by měl najít harmonii mezi činnostmi, kterým věnuje svůj čas.

Duše Jí

Slezina v sobě uchovává duši jí. Jí (yi, 意) nám dává schopnost přemýšlet a učit se.

Nadměrné přemýšlení může oslabovat slezinu. Člověk si přestává být jistý sám sebou, nenachází řešení svých problémů. Problémy se nabalují i na fyzické úrovni, protože tělo se s nimi nedokáže vyrovnat, neumí se jich zbavit. Objeví se nadváha, celulitida či potíže s trávením.

Dlouhým učením často do pozdních nočních hodin oslabujeme yi. V mládí nám leccos projde, slezinu doplníme sladkým a ponocování doženeme spánkem. Ale v pozdějším věku se může tento způsob života projevit nesoustředěností na práci, ztrátou vytrvalosti a píle, slabým trávením, zpomaleným metabolismem, přibíráním na váze, psychickým nejistotám, zauzlováním čchi a ukládáním vlhkosti v těle.

Význam prvku země

Přečtěte si o významu prvku země, jak ho popisuje v článku Čínský pentagram a tajemství vyrovnanosti Lucie Hostáková.

Přečíst →

Už nám nepomůže vyspat se a doplnit energii sladkostmi. Slezina je totiž oslabená, nepravidelným spánkem a přemírou sladké chuti ji jen více ubližujeme, není v ní dobré prostředí pro duši yi, ta nemůže plnit svůj úkol – přemýšlet, učit se, analyzovat – člověk se více utápí ve svých myšlenkách, uzavírá se a nedokáže si s problémy poradit.

Jak začít sami? Jakýmkoliv pohybem (takovým, který vyhovuje vám. Můžete začít procházkami a čchi kungem a postupně se dopracovat k běhání nebo vysokým stupňům bojových umění), pravidelným spánkem a stravou, která posiluje střed. Na masáže (guasha nebo tuina) a akupunkturu, které umějí rozhýbat čchi, zajděte k praktikovi TČM, ten vám doporučí i byliny ovlivňující energii správným směrem.

Slezina - orgán země

Slezina řídí přepravu a přeměnu. Nejen stravy, tekutin a krve, ale všeho, co na nás působí.

Slezina transformuje jemné esence z potravy a dále ji roznáší po těle do ostatních orgánů. Poruchy trávení zažívání (pocit těžkého žaludku, nadýmání, řídká stolice, žlutavý obličej, hubnutí) jsou znakem její nedostatečné funkce. Důležitým úkolem sleziny je udržovat rovnováhu vody v těle, tekutiny přijímá, přepravuje a vylučuje. Je-li slezina slabá, projevuje se to zadržováním vlhkosti v těle, vyskytují se edémy, hleny, průjem, celulitida.

Druhá funkce sleziny souvisí s krví. Slezina se podílí na krvetvorbě a ovládá krev tak, aby zůstala v cévách a nevylévala se mimo ně. Když je krev nedostatečně přepravována dochází ke špatnému prokrvování tkání, na první pohled je to vidět třeba na bledých rtech. Popraskané žilky, modřiny, krev ve stolici, děložní krvácení mohou znamenat opět slabou slezinu. 

Čchi sleziny řídí vzestup čistého. Jestliže je slezina slabá a nedokáže zvedat čisté, strava není přeměňována a přepravována, čchi a krev nemají sílu proudit, člověk je vyčerpaný, bezvládný. Sleziny čchi se propadá dolů - dochází ke chronickým průjmům, vyhřeznutím konečníku nebo poklesu vnitřních orgánů.

Piwei lun – Pojednání o slezině a žaludku

Dle Školy středu „všechny druhy chorob mohou být vyvolány poškozením sleziny a žaludku.“ Přečtěte si více o klasickém díle čínské medicíny v článku od Karla Šimonovského.

Přečíst →

Žaludek - párový orgán země

Žaludek řídí příjem potravy. Dobrá chuť k jídlu znamená, že funkce je silná, nechutenství je znakem slabého žaludku. Úkolem žaludku je rozklad potravy. Natrávená potrava díky přepravní a přeměňovací funkci sleziny je měněna na jemné esence. Nestrávené zbytky potravy jsou přepravovány žaludkem dále do tenkého střeva. Oslabená funkce žaludku se projeví jako říhání nebo bolesti žaludku. Žaludek provádí spouštění kalného.

TČM klade mimořádný důraz na čchi žaludku. Pro člověka je kořenem potrava, když je mu potrava odepřena, člověk umírá (Suwen). Kořenem člověka je žaludeční čchi. Silná čchi žaludku = silné orgány zang. Síla čchi žaludku je zásadně důležitá pro existenci organismu a jeho životním pochodům.

Protiklady (spouštění kalného a vzestup čistého) jsou v jednotě, orgány společně vykonávají trávení, jsou v harmonii. To, co tělo potřebuje si vezme, co nepotřebuje vyloučí, pak správně fungují orgány země - slezina a žaludek.

Učebnice Základy tradiční čínské medicíny od Vladimíra Anda, raw kuličky.

Slezina a duch yi mají na starosti náš intelekt a učení se. Při studiu nevyčerpáváme slezinu sladkostmi, hladovědím nebo ponocováním, ale naopak nastavíme si pravidelný režim a slezinku doplňujeme potravinami sladké chuti. Třeba kuličkami z rozmixovaného sušeného ovoce, oříšků a semínek.

Chuť, která prospívá slezině

Nasládlá chuť vařeného obilí, kulaté zeleniny a ovoce jsou základem pro podporu sleziny a žaludku.

Sladká chuť má harmonizující, zpomalující a uvolňující účinek. Posiluje slezinu, uklidňuje játra (hněv a netrpělivost), zvlhčuje suchost plic, zpomaluje nadměrnou aktivitu srdce. Jídla z potravin sladké chuti dodávájí energii, proto jsou vhodná při nemoci, nedostatku a chladu. 

Příliš sladké chuti naopak slezinu zraňuje.

Pro jaké osoby je sladká chuť vhodná

  • vysušené,
  • trpící chladem,
  • nervózní,
  • hubené,
  • slabé,
  • roztržité,
  • agresivní.

Kdo by se měl sladké chuti vyvarovat

  • leniví lidé,
  • s nadváhou,
  • nebo příznaky vlhka.

Potraviny, které prospívají orgánům země

Potraviny, které harmonizují střed

  • Obiloviny – jáhly, slzovka, kulatorznná rýže.
  • Luštěniny – cizrna, čočka, hrách, fazole.
  • Zelenina – dýně, mrkev, brambory, sladké brambory, lilek, rajčata, zelí, kapusta
  • Ovoce – jablka, meruňky, třešně, datle, fíky, švestky, broskve, hrušky.Houby – shiitake, pória.
  • Ořechy a semínka – Mandle, slunečnicová semínka, dýňová semínka
  • Přírodní sladila – ječný slad, rýžový sirup, třtinový cukr, dýňový sirup, javorový sirup

Slezina má ráda teplo. Rozmazlujeme ji teplými kašemi, vařenou zeleninou, spařeným ovocem a saláty. V teplých dnech se ochlazujeme hořkými potravinami, nikoliv studenými nápoji nebo zmrzlinou.

Vyhýbáme se potravinám, které produkují vlhkost

  • mléčné výrobky,
  • mnoho sladkého
  • kombinace mléčných výrobků s cukrem, ovocem a bílou moukou,
  • nadbytek olejů - syrových ořechů a semen
  • ovoce

Potraviny pro posílení energie země, dýně,  cuketa, cizrna, jáhly, slzovka, polenta, kulatozrnná rýže, datle, sušené švestky a meruňky, rozinky, švestky, všechno, co nám darovalo léto.

Potraviny pro posílení energie země, dýně, cuketa, cizrna, jáhly, slzovka, polenta, kulatozrnná rýže, datle, sušené švestky a meruňky, rozinky, švestky, všechno, co nám darovalo léto. Co můžeme, utrhneme si ze stromu, co nespotřebujeme, zavaříme, usušíme na později.

Sladké nejsou sladkosti

Když máte na něco chuť, není to vždycky dobré znamení. Je to signál, abychom zbystřili.

„Mám strašnou chuť na čokoládu” znamená, že slezina je vyčerpaná a jedině sladkost (=příliš sladké chuti) dokáže pomoci. Čas od času to potřebujeme, každé odpoledne ne.

Silnými chutěmi sladkostí či uzenin orgány zahlcujeme. Nevnímáme signály našeho těla, přirozené chutě neumíme rozeznat. Posloucháme jen chtíč!

Touha po chuti nás má upozornit, že orgán není v pořádku. Vyžaduje pozornost. My bychom je měli vyslechnout: potřebuji sladkosti, pak potřebuji dát do pořádku slezinu. Uzeniny (=příliš mnoho slané chuti) mohou ohrozit ledviny, ty pak potřebují posílit, ledviny posiluje slaná chuť. ???? Kruh se uzavřel.

Jak z kruhu ven?

  1. Abstince: pro silné jedince.
  2. Klid: zastavit se, sednout si k jídlu, pomalu žvýkat a začít vychutnávat.
  3. Konzultace: praktik TČM pomůže najít problém, poradí, co jíst, doporučí bylinnou terapii na podporu oslabených orgánů, provede akupunkturu nebo masáže pro lepší oběh energie, která je tak potřebná pro první krok ke změně.

Malé množství chuti orgánům prospěje

Tělo nám prostřednictvím našich chutí dává na vědomí, co opravdu potřebuje. Říká nám, kolik, kterou chuť a tepelnou povahu zrovna potřebuje.

Lépe vnímat budeme, když vyřadíme jídla přiliš silných chutí. Ranní kaši už neosladíme sirupem, chuť vařených obilovin chutnají tak sladce. Najdeme znovu přirozenou chuť jídla. Harmonii.

Potraviny léta, mungo, rýže, bulgur, kokos, kustovnice, zelený čaj, zelenina

Chutě na sladké a slané jsou signálem, abychom zbystřili a zaměřili se na příslušný orgán.

Dietetické desatero

  1. Jíme teplá jídla. 
  2. Vaříme obiloviny - jáhly, slzovka, rýže, polenta.
  3. Používáme luštěniny - cizrna, čočka nebo hrách.
  4. Zařadíme dýně, brambory, batáty, mrkve.
  5. Jíme meruňky, švestky, třešně, jablka, hrušky, datle, fíky, co zbyde, ušíme, zavaříme nebo kompotujeme.
  6. Vyhýbáme se mléčným výrobkům, bílé mouce a rafinovanému cukru.
  7. Správná míra sladké chuti nám uklidní nervy.
  8. Vaříme ve vodě, napařujeme nebo dusíme.
  9. Odpočíváme, chodíme brzy spát a neponocujeme.
  10. Nezatěžujeme slezinu přílišným dumáním (nad nesmrtelností chrousta).

Kuličky z rozmixovaných sušených datlí, rozinek, meruněk (a jiného ovoce dle chut) společně s ořechy a semínky

Kuličky z rozmixovaných sušených datlí, rozinek, meruněk (a jiného ovoce dle chut) společně s ořechy a semínky zaženou chuť na sladké.

Potraviny elementu země

Přehled potravin, které náleží elementu země. Vybíráme potraviny vhodné pro dané období, v létě vyrovnané a osvěžující, v zimě vyrovnané a zahřívající

Potraviny chladné povahyPotraviny osvěžující povahyPotraviny vyrovnané povahyPotraviny zahřívající povahy
banán avokádo cukr třtinový broskev
meloun červený  brambory sladké čaj lékořicový cibule mírně osmažená (sklovatá)
meloun žlutý brokolice datle sušená čaj fenyklový
papája celer - hlíza i stonek dýně lahvová, máslová, zahradní dýně Hokkaido
  cukr rafinovaný fíky čerstvé i sušené fenykl
  čaj z kukuřičných vlasů polníček kaštan jedlý
  čaj z pomerančového květu hlíva ústřičná kakao
  černý kořen houba shiitake kokosové mléko
  estragon čerstvý houby lesní korintka
  hrozny bílé i červené  hrášek likér
  hruška  jam maso hovězí
  chřest  kapusta kadeřavá majoránka
  jablko  kedlubna medovina
  ječmen  kukuřičný klas meruňka
  kuzu  mandle olej řepkový
  květák  med olej sójový
  lilek  melasa olej z dýňových jader
  mango  mrkev  ořech burský
  mangold   ořech lískový  ořech kokosový
  olej lněný   ořech pistáciový  ořech piniový
  olej olivový   polenta  ořech vlašský
  olej sezamový   proso  portské
  olej slunečnicový   semínko dýňové  rozinka
  olej z pšeničných klíčků  semínko sezamové  rýže sladká
  ořechy kešu   semínko slunečnicové  skořice
  paprika   slad (všechny druhy)  sultánka
  okurka salátová   šafrán  třešeň
  sirupy   šťáva z červených i bílých hroznů  
  šťáva jablečná a hrušková   švestka sušená  
  zelí čínské   tuřín  
  žampion vanilka  
    vejce  
    zelené fazole  
    zelí bílé  
    zelí červené  

Tématické semináře TČM

Zdroje:

  • MUDr. Ludmila Bendová: Čínská dietetika v moderním světě, TCM Consulting and Publishing, 2015.
  • Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Základy teorie čínské medicíny 1.–4. díl, TCM Consulting and Publishing, 2015.
  • Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Klasická čínská medicína – základy teorie I.–V. díl, Svítání.
  • Barbara Temelie, Beatrice Trebuth.: Kuchařka podle pěti elementů, Eugenika.
  • Angela Hicks, John Hicks, Peter Mole: Five element constitutional acupuncture, Churchill Livingstone, 2011

Uvedené tituly si můžete půjčit v naší knihovně.

Do knihovny →

Online kurzy ZDARMA

Používáme cookies

Souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech?

Jak používáme cookies

Nastavení
Tento web je chráněn reCAPTCHA a Google. Platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Přihlášení