Léto v tradiční čínské medicíně
Podle teorie pěti prvků v létě vládne energie ohně. Pečujeme hlavně o srdce a tenké střevo. Energie ohně stoupá nahoru, lehce přeskakuje a šíří se. Stejně jako smích, který je projevem radosti, emoce srdce - léta.
Prožíváme dlouhé letní dny, jsme aktivní, plní síly a radosti ze slunce. Sklízíme šťavnaté plody, ve kterých se urodila energie léta. Užíváme jich, zpracováváme a ukládáme na další roční období. Sušíme, zavařujeme, kvasíme, klíčíme. Dny jsou dlouhé, noci krátké, proto pozdní uléhání a dřívější vstávání, či dokonce probdělé noci, lépe snášíme. Potkáváme se s přáteli, poznáváme nová místa a chutě, cestujeme.
Léto – oheň (huǒ) 火 – velký jang
Směřování energie | vzhůru |
---|---|
Prvek | oheň (huǒ, 火) |
Chuť | hořká |
Orgán zang | srdce |
Orgán fu | tenké střevo |
Duše | Šen (shen, 神) |
Smyslový orgán | jazyk |
Tkáň | cévy |
Emoce | radost, trápení |
Zvuk | smích |
Klimatický projev | vedro |
Změna | růst, trápení |
Denní doba | poledne |
Orgánové hodiny | 11. – 15. hodina |
Barva | červená |
Světová strana | jih |
Čas dle čínského roku | od května do konce července |
Čas meteorologický | od 1. června do 31. srpna |
Čas astronomický | od 21. června do 23. září |
Srdce, tenké střevo – orgány, o které bychom měli v létě dbát především
Jangová energie dosahuje během letních měsíců svého vrcholu. Dny jsou teplé, horké, dlouhé. Horko, aktivita, pot jsou všechno projevy vrcholné jangové energie, proto je k létu přiřazen prvek ohně. Tuto energii je třeba vyvažovat, abychom nezraňovali naše srdce.
Projevem ohně je léto, vedro, dalším například radost, formou v lidském těle to jsou srdce nebo cévy, životní období mládí. Mladí lidé jsou aktivní a vysoce produktivní, studují nebo chodí do zaměstnání. V tomto věku je potřeba se naučit i odpočinku, aby přepracování nevedlo k vyhoření.
Srdce v sobě uchovává ducha šen (shen). Šen (shen, 神) je odpovědný za naše vědomí a osobnost a řídí ostatní složky psychiky, které sídlí v ostatních orgánech cang. Je-li v šen v rovnováze, psychika je bez poruch, mysl je bystrá, fungují i duchové ostatních orgánů, protože šen je jejich vládcem. Při nerovnováze v orgánu srdce může být šen rozrušen. Tady hledejme příčinu psychických nemocí. Je-li narušen šen, jsou narušeny i další orgány zang.
Radost je obvykle pozitivní emocí, která je prospěšná pro srdeční činnost. Přemění-li se radost na dychtivost, vznikne neklid, to může vést k poranění ducha. Neklidný duch se projevuje například hyperaktivou, blázněním a může vyústit v duševní nemoci – maniodepresivní stavy či schizofrenie. Klid přináší spokojenost a smířlivost.
Více o tématu srdce, šenu a duševního rozpoložení si přečtěte v rozhovoru s Lubošem Trantou nebo navštivte seminář Terapie duševních poruch s TČM.
Srdce řídí krev a cévy. Čchi srdce ovlivňuje správnou cirkulaci krve. Plnost čchi srdce, dostatek krevní tekutiny a průchodnost cév jsou zásadními předpoklady pro správný oběh krve. Tep je pravidelný, puls silný, barva obličeje je červená.
Platí rčení „Co na srdci, to na jazyku“. Šen formuje osobnost, jedna forma vyjádření osobnosti je jazyk. Když je narušena funkce srdce řídit ducha, objevuje se ztuhlost jazyka, zajíkání, ztráta řeči.
Tenké střevo provádí další trávení tak, že odděluje kalné, které dále putuje do tlustého střeva a ven a vyděluje čisté, které se vstřebává dále do těla. Vytváří tedy hmotu (v tlustém střevě vzniká stolice) a tekutinu (která díky čchi ledvin vstoupí do močového měchýře, vznikne moč a je dále vylučována z těla), kterou tělo již nepotřebuje. Na druhou stranu z potravy získává výživné látky, které tělo dále zužitkuje. Pomocí sleziny rozptyluje tuto čistou esenci do srdce a plic a z nich do celého těla.
Oheň hasí hořká chuť
Létu náleží hořká chuť. Hořká hasí oheň. Oheň sídlí v srdci.
V tradiční čínské medicně hořká chuť má ochlazující účinky a podporuje sestup tělesné energie. Je spojena s ohněm a se srdcem.
Co uhasí oheň letních veder? Ani zmrzka ani ledová voda, ale POTRAVINY HOŘKÉ CHUTI:
- Hořká chuť pročišťuje horkost v cévách a tepnách a zbavuje je od vlhkých hlenových usazenin (v západní medicíně cholesterol a tuk).
- Ochlazuje horkost v játrech, která je důsledkem tučné stravy a nedostatku pohybu.
- Pomáhá také v případě výrazné nerovnováhy v trávení, moc dobré jsou listy pampelišek, rukoly či heřmánek.
- Hořká chuť je vhodná při odvodňování a odvádění vlhkosti a hlenů (otoků, puchýřů, abscesů a při obezitě).
- Hořká chuť také pomáhá odstraňovat horkost v plicích se žlutými hleny. Pomáhají nám čaje z nasušené pampelišky nebo podbělu.
S hořkou chutí to nepřehánět:
- U hořké chuti dávat pozor na přílišné ochlazování a vysušování tělesných tekutin.
- Lidé, kterým je stále zima, by měli nadměrný přísun hořkých potravin zvážit, či alespoň jejich účinek vyrovnat.
- Hořká chuť je vhodná především pro lidi pomalé až letargické, s nadváhou, trpícími otoky.
- Agresivním lidem pomáhá ochlazovat horkost jater.
Potraviny hořké chuti:
- Základní hořké potraviny: hlávkový salát, listové čekanky (endivie nebo radicchio) vojtěška alfa-alfa, žito
- Hořké a ostře pálivé: kůra citronu nebo bílý pepř, listy ředkvičky či šalotka
- Hořké a sladké: amarant, quinoa, chřest, řapíkatý celer, tuřín
- Hořké a kyselé: octy
Potraviny, které prospívají v létě
V létě bychom měli hořké potraviny doplňovat o potraviny vyživující tekutiny (rajčata, okurky), aby příliš nevysušovaly krev nebo jin. Zařazujeme mírně pálivé chuti, která otevře povrch a umožní pocení, a tím i ochlazování, nebo vyrovná chladnou povahu těchto potravin.
- Obiloviny – quinoa, pšeničný bulgur, dlouhozrnná rýže, kuskus.
- Luštěniny – tofu, mungo, čočka (červená, zelená, velká).
- Zelenina – okurky, rajčata, hlávkové a jiné druhy salátů (římský, pak choi, ledový,...), ředkvičky, melouny, červená řepa, vodnice, brokolice, květák a jakékoliv další produkty z letní úrody.
- Ovoce – nepřeberné množství právě zrajících plodů.
- Naklíčená, řeřicha, vojtěška, mungo.
- Kvašená zelenina.
- Mořské řasy.
- Bylinky – máta, oregano, bazalka, petržel, pampelišky, rukola.
- Houby – maitake, hlíva.
- Hořké – rukola, čekanka.
- Pálivé – pepř nebo chilli.
- Nápoje – voda s mátou, zelené a ovocné čaje, pivo plzeňské.
Tipy pro jednotlivé typy
Osoby typu jin (prázdnoty jangu; zimomřiví, bledí, se studenými končetinami a břichem, s tendencí k průjmům, nesmělí, nejistí) nepřehánějí to se syrovým ovocem a zeleninou, zmrzlinou a ledovými nápoji, ale využijí teplo na prohřátí a zpevnění jangu.
Osoby typu jang (prázdnoty jin, se sklony k přehřívání) se vyhýbají tučným, sladkým a příliš slaným jídlům, upravě smažené či grilované. Ale naopak mohou ochlazovat svůj jang fazolkami mungo nebo zelenou listovou zeleninou.
Grilování v létě? Nesmysl, ale...
Způsob přípravy grilováním totiž patří k extrémnímu jangu. Jak tomu rozumět? Energii potravy neudává jen její složení, ale i uskladnění, konzervace a konečná úprava před podáváním. I krátké grilování a hlavně pokud při něm dochází k přímému kontaktu s plamenem má silně zahřívající účinek. Extrémní zahřívání v létě, kdy je jangová energie na vrcholu ve formě ohně, nedává moc smysl. V letních dnech bychom se měli spíše mírně ochlazovat, svlažovat a jíst lehké potraviny, které nám nebudou dlouho ležet v žaludku. Není moc rozumné přilévat oleje do ohně tím, že slupneme několik stejků grilovaných kuřecích prsíček nebo tučné krkovičky.
Ale ono je to tak dobré! Na druhou stranu grilování přináší jednu velkou příjemnou výhodu. Za dlouhých letních večeru se potkáme se přáteli, sejdeme se s rodinnou a u společné večeře trávíme chvíle radosti, povídáme si a bavíme se. A to k létu patří, to naplňuje naše srdce.
Jak tedy na grilování, abychom nezatěžovali trávení a nezvyšovali v jang?
- Snažíme se vyrovnat termickou vlastnost jangových potravin jinovými a osvěžujícími:
- osvěžujícím salátem ze zelené listové zeleniny,
- hořkou rukoly, čekankou nebo pampeliškovými listy
- ochlazujicí okurkou
- Zařadíme potraviny, které pomáhají trávení
- kvašenou zeleninu, zelí
- různé druhy hořčice
- Doplňujeme tekutiny
- vlažným zeleným čajem
- vlažným mátovým nebo meduňkovým čajem
- Místo pečiva (které je také způsobem připravy silně jangové) přijídáme kukuřicový klas vařený v páře nebo polentovou kaši.
- V příruční bylinkárničce máme baohewan, maitake a hericium, či jiný vhodný bylinný doplněk stravy, který třeba ochlazuje žaludek či rozhání stagnace v této oblasti. Vhodné fytoterapeutické přípravky doporučí praktik TČM.
Grilování by se měli vyhnout osoby ke sklonem k přehřívání, horkosti a prázdnotě jin, zejména žaludku.
Letní dietetické desatero
- Připravujeme jednoduchá jídla, u plotny trávíme co nejméně času.
- Zařadíme fazolky mungo. Připravíme si z nich polévku nebo jako součást zeleninového salátu.
- Jíme to, co nám léto dává teď – trháme maliny, jahody, borůvky, rybíz, letní jablíčka.
- Stále klíčíme semínka řeřichy, vojtěšky či fazolek mungo.
- Kvašená zelenina (zelí, mrkev, cibule) by neměla chybět u žádného jídla.
- Nebojíme se potravin hořké povahy. Hořká chuť směřuje dolů, ochlazuje, stahuje, vyrovnává nadměrný oheň srdce.
- Vyhýbáme se grilovaným a pečeným potravinám.
- Zeleninu spaříme nebo blanšírujeme. Můžeme zařadit i zeleninu syrovou – okurky, rajčata, saláty.
- Chodíme později spát, ale neponocujeme.
- Radujeme se, trávíme čas s přáteli a v dobré pohodě.
Potraviny elementu ohně
Přehled potravin, které náleží elementu ohně. V létě vybírejte potraviny, které jsou povahy osvěžující nebo vyrovnané.
Potraviny osvěžující povahy | Potraviny vyrovnané povahy | Potraviny zahřívající povahy | Potraviny horké povahy |
---|---|---|---|
jahody | amarant | růžičková kapusta | skopové |
artyčoky | quinoa | ovčí sýr | jehněčí |
čekanka | žito | kozí sýr | grilované maso |
hlávkový salát | kopřiva | kozí mléko | hořké likéry |
pampeliška | ledový salát | bazalka | koňak |
pastinák | polníček | saturejka | svařené víno |
bezinky | červená řepa | kakao | |
kdoule | bancha | kurkuma | |
zelený čaj | pu-erh | mák | |
horká voda | oregano | ||
plzeňské pivo | červená paprika | ||
majoránka | |||
tymián | |||
jalovec | |||
obilná káva | |||
káva | |||
červené víno |
Jak se podle pěti prvků zařídit?
V tradiční čínské medicíně není všechno tak jednoznačné, jak jsme popsali výše. Na TČM je to krásné, že ke každému přistupuje individuálně. Přinesli jsme obecný popis toho, jak by to mělo být v případě, že člověk je zcela v souladu s přeměnami energie a necítí žádnou objektivní a subjektivní disharmonii. Jakmile cítíte nerovnováhu, měli byste se poradit se svým praktikem TČM a s jeho pomocí přizpůsobit tento přístup svým potřebám a aktuálnímu stavu. Nebo začít tradiční čínskou medicínu studovat.
Zdroje:
- MUDr. Ludmila Bendová: Čínská dietetika v moderním světě, TCM Consulting and Publishing, 2015.
- Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Základy teorie čínské medicíny 1.–4. díl, TCM Consulting and Publishing, 2015.
- Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Klasická čínská medicína – základy teorie I.–V. díl, Svítání.
- Barbara Temelie, Beatrice Trebuth.: Kuchařka podle pěti elementů, Eugenika.
- Angela Hicks, John Hicks, Peter Mole: Five element constitutional acupuncture, Churchill Livingstone, 2011
Uvedené tituly si můžete půjčit v naší knihovně.
Kde dál studovat dietetiku?
-
Základy čínské dietetiky
Základní přístupy dietetiky v rámci teorie tradiční čínské medicíny učíme v 1. ročníku Základy tradiční čínské medicíny.
-
Čínská dietetika ve fytoterapii
Zákonitosti dietetiky v širších souvislostech teorie tradiční čínské medicíny i praktické ochutnávky jsou součástí studia Fytoterapie.
-
Yinxu. Prázdnota jin
Je místo?: Seminář proběhl.
-
Mykoterapie
Je místo?: Seminář probíhá, nelze do něj vstoupit
-
Nadváha z pohledu TČM
Je místo?: Ano, přihlaste se
3 900 Kč s DPH
4 900 Kč s DPH Sleva 1 000 Kč