Jaro v tradiční čínské medicíně

Podle teorie pěti prvků na jaře vládne energie dřeva. Pečujeme hlavně o játra a žlučník.

Energie dřeva stoupá nahoru, do všech směrů, zajišťuje prostupnost organismu. Stoupající čchi, která s sebou bere to dobré i to špatné se může v našem těle projevovat různě. Není divu, že nás z jara často bolí hlava, pálí žáha, teče nám z nosu, jsme vznětliví. Buďto nepříjemné projevy stoupající energie jara zatlučeme zpátky pomocí léků (proti bolesti a na uklidnění) nebo se dietetickými pravidly pokusíme tyto projevy zmírnit. A přijmout jaro takové, jaké je.

Dynamická energie napomáhá zbavit se nánosů zimy, jarní energie je energií nového počátku. Příroda a s ní i naše tělo se probouzejí ze zimního klidu. Pokud jsme v zimě odpočívali, přestáváme cítit únavu a začínáme být čilejší a aktivnější. Listy pučí, rostliny klíčí, tráva se začíná zelenat. Počasí je nestálé, spíše chladné, vlhké a hlavně větrné, a proto dbejme na dobré oblečení.

Navíc vítr poškozuje játra. Nestačí se tedy jen dobře oblékat, ale nepropadejme zbytečnému hněvu, který má stejný účinek jako vítr, oslabuje játra. Emoční vypětí zmírníme uvolněním čchi jater třeba tím, že budeme méně sedět a více chodit.

Kočičky - vrba jíva

Kočičky na vrbě jívě – první náznaky stoupající jarní energie.

Jaro – dřevo (mu) 木 – malý jang

Směřování energie vzhůru
Prvek dřevo (mu, 木)
Chuť kyselá
Orgán zang játra
Orgán fu žlučník
Duše Chun (hun, 魂)
Smyslový orgán oči
Tkáň šlachy
Emoce hněv
Zvuk křik
Klimatický projev vítr
Změna rození
Denní doba úsvit
Orgánové hodiny 23. – 3. hodina
Barva zelenomodrá (tyrkysová)
Světová strana východ
Čas dle čínského roku od poloviny února do konce dubna
Čas meteorologický od 1. března do 31. května
Čas astronomický od 21. března do 21. června

Salát ze zelí, rukoly a medvědího česneku

Salát u čínského zelí, rukoly a medvědího česneku, zálivka ze sezamového oleje, zázvorové štávy a citronu, posypané naklíčenou červenou čočkou a sezamovými semínky.

Játra, žlučník – orgány, o které bychom měli na jaře dbát především

Typické pro mladou jangovou energii je ohýbání, napřimování, růst do výšky a do okolí. Rostliny na jaře zažívají rychlý vývoj - míza se vrací do kmene a do větví, rostou nové větve a raší pupeny, tráva se vzpamatovává, začíná růst a zelenat se, všechno kolem se probouzí ze zimního spánku, rodí se, roste. Proto je k jaru přiřazen prvek dřevo.

Každý prvek má mnoho forem a projevů. Projevem dřeva je jaro, vítr, dalším například hněv, formou v lidském těle to jsou játra nebo šlachy, životní období puberta (nebudeme se rozepisovat, vzpomeňte si na svou pubertu a hned budete v obraze.)

Játra mají ráda volnost, pružnost, ohebnost. Jakmile z nějaké příčiny je čchi v játrech stísněná, začneme se hněvat, mít zlost, rozčilovat se, můžeme být až agresivní. V běžném životě člověk často a dlouho sedí v zaměstnání, při jízdě autem, sledováním televize. Játra nemají přirozenou volnost a člověk se pak snadno rozčílí a vybouchne. Volnost jater také mohou omezovat různé normy, zákazy, nejen ty, které nám ukládá zákon či jiné předpisy, ale i ty mantinely, které si stanovujeme sami. Přehnané morální zásady nebo nároky na výkonnost mohou utlačovat naše játra. Ano, jsou potřeba, ale čeho je moc, toho je příliš, i toho mála.

Játra řídí v těle proudění čchi a tělesných tekutin, mají na starosti průchod potravy a transport živin v našem těle. Jsou li játra oslabená, může se dostavit pocit nedostateku energie (známé jako jarní únava), zadržování vody - otékání, problémy s trávením a vylučováním potravy. Je-li člověk ohebný, čchi proudí tak, jak má.

Játra jsou jin, k nim patří jang – žlučník. Vývodem jaterní čchi jsou oči (Znáte to, jako by se vám vzteky zatmělo před očima). Tkání šlachy a nehty - opět pružnost a růst. Cítíte problémy v těchto místech? Možná vám vaše játra dávají najevo, že nemají svůj prostor k přirozenému růstu.

Játrům také nesvědčí tučná strava, těžká jídla, pečení a smažení, chemické zátěže. S přicházejícím jarem proto měníme stravovací návyky, které jsme měli v období zimy a orientujeme se na lehčí stravu a menší množství. Proto je rozumné začínat s očistou (detoxem, chcete-li) s přicházejícím jarem, nikoliv vprostřed tuhé zimy.

Potraviny jara, které svědčí hlavně játrům

Jaru náleží kyselá chuť. Kyselá chuť stahuje stoupající čchi. Pohyb je to svíravý, směrem dovnitř a dolů.

Kyselá chuť potravin a chladná povaha zamezuje tělesným tekutinám unikat. Vhodné potraviny, které dokáží zdolat neklid a hektické změny s nastupujícím jarem, jsou zelenina, obzvlášť zelená listová, čerstvé bylinky, klíčky. Nebudeme tělo zahlcovat masem, uzeninami, sýry a tukem, naopak mu dopřejeme obilniny, zelené rostlinky a luštěniny.

  • Obiloviny – rýže, špalda, pšenice (kuskus, bulgur)
  • Luštěniny – čočka (červená, zelená, velká)
  • Zelenina – chřest, ředkve, kedlubny, jarní cibulka, pažitka, kvašené zelí, rukola, polníček, řapíkatý celer, fenykl, listová zelenina
  • Naklíčená, řeřicha, vojtěška, čočka
  • Bylinky – kopřiva, petržel, šťavel, mladý ječmen, ostropestřec, medvědí česnek
  • Houby – maitake, polyporus, poria nebo blazei
  • Kyselé – citrusy, ovocné a šípkové čaje, rebarbora

Potraviny jsou většinou chladné povahy, takže je zařazujeme postupně a jako zpestření hlavního jídla, či přílohu.

Potraviny jara, čočka, špalda, klíčky, vojtěška, řeřicha, rukola, medvědí česnek, cibulka, řapíkatý celer

Potraviny jara, čočka, špalda, klíčky řeřichy, ostropestřecová semínka, semínka řeřichy, rukola, medvědí česnek, cibulka, řapíkatý celer.

Jarní dietetické desatero

  1. Omezme živočišnou stravu - maso, tuky a mléčné výrobky.
  2. Zařaďme ryby, čočku a dlouhozrnnou rýži nebo špaldu
  3. Jezme to, co nyní roste – bylinky, pampelišky, kopřivy, jetel
  4. Začněme klíčit - semínka řeřichy, vojtěšky, ředkviček nebo brokolice
  5. Kvašená zelenina (zelí, mrkev, cibule) by neměla chybět u žádného jídla.
  6. Nebojíme se potravin kyselé povahy. Kyselá chuť pomáhá příliš rostoucí energii opět stáhnout a omezuje nadměrnou rozpínavost dřeva. Teplá voda s citrónem pomáhá posílit játra.
  7. Vyhýbáme se syrovým a příliš chladným potravinám.
  8. Zeleninu spaříme nebo blanšírujeme.
  9. Méně smažíme a pečeme, dáváme přednost dušení nebo vaření v páře.
  10. Můžeme se cvičením začít, pokud dlouho odhodláváme nebo začátek odkládáme. Pravidelní cvičenci mohou zvýšit zátež nebo chodit častěji.

Potraviny elementu dřevo

Přehled potravin, které náleží elementu dřevo. Na jaře vybírejte potraviny, které jsou povahy zahřívající, vyrovnané, doplňujte osvěžujícími. 

Potraviny studené povahyPotraviny osvěžující povahyPotraviny vyrovnané povahyPotraviny zahřívající povahyPotraviny horké povahy
 naklíčená pšenice pšenice kuskus slepice  
 naklíčené mungo naklíčená vojtěška bulgur třešňová šťáva  
 šťavel naklíčená řeřicha špalda zelené výhonky  
 rajčata naklíčené luštěniny ostružina ocet  
 ananas kysané zelí malina petržel  
 kiwi rybíz šípkový čaj granátové jablko  
 rebarbora mandarinky kvasnice švestky  
 citron klementinky   kumquat  
 jogurt jahody      
  kyselé jablko      
  pomeranč      
  brusinky       
  angrešt       
  borůvky       
  kachna       
  tvaroh       
  kefír       
  čerstvý sýr      
  kyselé mléko       
  sekt       
  pšeničné pivo       
  kvašený nápoj       
  čaj       
  bílé víno       

Jak se podle pěti prvků zařídit?

V tradiční čínské medicíně není všechno tak jednoznačné, jak jsme popsali výše. Na TČM je to krásné, že ke každému přistupuje individuálně. Přinesli jsme obecný popis toho, jak by to mělo být v případě, že člověk je zcela v souladu s přeměnami energie a necítí žádnou objektivní a subjektivní disharmonii. Jakmile cítíte nerovnováhu, měli byste se poradit se svým praktikem TČM a s jeho pomocí přizpůsobit tento přístup svým potřebám a aktuálnímu stavu.

Čerpáno z:

MUDr. Ludmila Bendová: Čínská dietetika v moderním světě, TCM Consulting and Publishing, 2015.

Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Základy teorie čínské medicíny 1.–4. díl, TCM Consulting and Publishing, 2015.

Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Klasická čínská medicína – základy teorie I.–V. díl, Svítání.

Kde se naučit čínské dietetice

Kde dál studovat dietetiku?

Dietetika – semináře

6 položek

Zobrazit:

Kde dál studovat dietetiku?

O tradiční čínské medicíně

Kalendář akcí

Semináře a akce přehledně v kalendáři:

Do kalendáře

Základy tradiční čínské medicíny

Ročník důležitý pro pochopení teorie TČM a pro pokračování ve studiu Akupunktury, Fytoterapie a Tuiny.

Studovat →

Staňte se řádným členem ČSBS

Roční členství za 400 Kč.

Chcete mít levnější semináře a využít dalších výhod členství v Československé SinoBiologické společnosti?

Staňte se členem →

Knihovna

Členové ČSBS a studenti si mohou vypůjčit studijní literaturu a další tituly věnované TČM.

Do knihovny →

Přihlášení

Naše webové stránky používají cookies. Přečtěte si, jak tyto soubory používáme .