Co je čínská dietetika

Čínská dietetika je propracovaný způsob stravování, aby náš organismus žil ve zdraví a harmonii. Pro čínskou dietetiku je zásadní stravování dle pěti hybatelů, kteří ovlivňují přeměny energií. Představte si například změny ročních období.

Dietetika tradiční čínské medicíny

Podle čínské medicíny jsou zdraví a dlouhověkost podmíněné zděděnou konstitucí, vlivem vnějšího prostředí a naším vnitřním zpracováním těchto vlivů.  Zděděnou konstituci a vitalitou juanqi nám darovali rodiče a předkové. Její množství ovlivnit nemůžeme, ale můžeme ovlivnit její spotřebu. Co můžeme částečně ovlivnit je vnější postředí, ve kterém žijeme. Co můžeme ovlivnit zcela je způsob reakce na dění kolem nás, který si volíme, dále jak podněty zpracováváme, jak o sebe a svou kondici pečujeme myšlením, cvičením a stravou.

Pojďme si ukázat, jak ovlivníme naši konstituci, vitalitu a dlouhověkost tím, co jíme:

Čínská dietetika podle pěti hybatelů

  • Energie dřeva, jaro

    Typické jarní potraviny

    Energie dřeva stoupá nahoru, do všech směrů, zajišťuje prostupnost organismu.

    Stoupající čchi, která s sebou bere to dobré i to špatné se může v našem těle projevovat různě. Není divu, že nás z jara často bolí hlava, pálí žáha, teče nám z nosu, jsme vznětliví. Buďto nepříjemné projevy stoupající energie jara zatlučeme zpátky pomocí léků (proti bolesti a na uklidnění) nebo se dietetickými pravidly pokusíme tyto projevy zmírnit. A přijmout jaro takové, jaké je. Chcete vědět jak?

    Čtěte dál

  • Energie ohně, léto

    Typické letní potraviny

    Energie stoupá nahoru, lehce přeskakuje a šíří se.

    Chuť náležící k létu je hořká (směřuje dolů, ochlazuje, stahuje, vyrovnává nadměrný oheň srdce.)

    Dlouhé letní dny jsou aktivní, dynamické, plné síly a radosti ze slunka. To, co jsme na jaře zasadili, je teď v nejkrásnějším rozkvětu. Všechno hraje sytými barvami. Dny jsou dlouhé, noci krátké. Proto i probdělé noci snášíme lépe a rychleji regenerujeme.

    Pozor bychom si měli dát na horkost a suchost, které pramení z nadbytku slunce a sucha, jež k létu patří. Je na místě si hlídat pitný režim a úpřijímat dostatek osvěžující potravy. Pro naladění na léto používáme pestrou a barevnou stravu, abychom nezatěžovali trávení v době letních a vlhkých veder, kdy se vyhýbme tučné a dlouho tepelně upravované potravě a zahřívajícícm pokrmům. Tolik oblíbené grilování tedy není dle zásad TČM úplně vhodné. 

    Čtěte dál

  • Energie země, pozdní léto, dojo

    Typické potraviny pro babí léto, dojo

    Energie stoupá nahoru, lehce přeskakuje a šíří se.

    Energie vede dokola, do všech směrů, ale po kružnici.

    Chuť náležící k babímu létu je sladká (harmonizuje, zpomaluje trávení, tiší bolesti, vyživuje prázdnotu).

    Pozdní (babí, indiánské) léto začíná v polovině srpna a končí prvním podzimním dnem. Barvy léta pomalu ztrácí na své sytosti. Příroda se připravuje na podzim. Dáváme si pozor zejména na chladná rána a večery, nepodceňujeme oblékání, aby k nám neprostoupil chlad a vlhkost. 

    V plodech babího léta je schované letní slunce. V babím létu dozrává vše kulaté dýně, švestky, rajčata. Proto si hojně dopřáváme těchto plodů. Navíc můžeme přidat ořechy - lískové a vlašské, obiloviny - jáhly, kulatozrnou rýži nebo slzovku, nebojíme se používat sladké sirupy - ječný, datlový nebo javorový. 

    Čtěte dál

  • Energie kovu, podzim

    Typické podzimní potraviny

    Energie podzimu se stahuje dolů.

    Chuť náležíci podzimu je ostrá, pikantní až pálivá. Přivádí do těla teplo a rozptyluje chlad a vlhkost.

    Stejně jako listy se připravují opustit stromy, představuje období podzimu vhodný čas k tomu, abychom některé věci v našem životě nechali jít. Zastavili se a doslova vytřídili, co nám už více či méně neslouží, co nás irituje, ruší, rozesmutňuje či působí nerovnováhy všeho druhu. A tím, že to uděláme, získáme více jasnosti, objektivity, porozumění a řádnosti, nezbytných součástí pro nastolení rovnováhy a harmonie do další životní etapy. 

    Podzimu vládne element kov, který představuje v oblasti lidských vlastností bystrý rozum, cit pro spravedlnost a smysl pro podstatné.

    Čtěte dál

  • Energie vody, zima

    Typické zimní potraviny

    Energie směřuje do hloubky. Slaná chuť zpevňuje kosti a změkčuje zatvrdliny.

    Ledviny a močový měchýř jsou náchylné na chlad, proto je chráníme dostatečným oděvem, teplou stravou a cvičením. Když se objeví strach, bázlivost, slabá vůle... je to signál, že naše ledviny potřebují podporu. Ale i naopak, tyto vlastnosti je následně ještě více oslabují.

    Prospěšné jsou všechny produkty moře - slaná chuť, ale také luštěniny, maso a vejce. Tepelně upravená potrava dodává jang , proto bychom ji měli jíst ráno v poledne i večer. Omezme syrovou stravu a to hlavně ke snídani. Ráno musíme organismus nastartovat, proto raději konzumujme polévky nebo obilné kaše.

    Čtěte dál

Jak se podle pěti prvků zařídit?

V tradiční čínské medicíně není všechno tak jednoznačné, jak jsme popsali výše. Na TČM je to krásné, že ke každému přistupuje individuálně. Přinesli jsme obecný popis toho, jak by to mělo být v případě, že člověk je zcela v souladu s přeměnami energie a necítí žádnou objektivní a subjektivní disharmonii. Jakmile cítíte nerovnováhu, měli byste se poradit se svým praktikem TČM a s jeho pomocí přizpůsobit tento přístup svým potřebám a aktuálnímu stavu. Nebo začít tradiční čínskou medicínu studovat.

Kde se naučit čínskou dietetiku

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Přihlášení

Naše webové stránky používají cookies. Přečtěte si, jak tyto soubory používáme .