Zima v čínské medicíně

Štítky:

V zimě voda zamrzá na led, zem puká a otvírá se. Člověk nesmí zbytečně plýtvat jangovou energií, má chodit brzo spát a se vstáváním počkat až na východ slunce. Ducha si musí uchovávat hluboko jako tajemství a musí si ho chránit a ukrývat jako nějakou námáhavě získanou a vytouženou věc.

NEI JING - tři zimní měsíce se nazývají uzavírání a uschovávání.

V zimě voda zamrzá na led, zem puká a otvírá se. Člověk nesmí zbytečně plýtvat jangovou energií, má chodit brzo spát a se vstáváním počkat až na východ slunce. Ducha si musí uchovávat hluboko jako tajemství a musí si ho chránit a ukrývat jako nějakou námáhavě získanou a vytouženou věc.

Je třeba chránit se před zimou, vyhledávat teplo a nedovolit aby se tělo potilo nebot tím se poškozuje jangová energie těla. Takové chování odpovídá zimní atmosféře a je to správný způsob pěstování a uchovávání čchi v zimě. Kdo se mu protiví ten si poškozuje ledviny a na jaře se bude cítit slabý a ochablý protože si nevytvořil dostatečné podmínky pro rození jarní čchi.

V této době jsou nejvíce ohroženy ledviny a močový měchýř, toto roční období patří k živlu voda. Konkrétně v této době můžeme ledvinám hodně pomoci a posílit je ale také jim můžeme špatnou životosprávou ublížit. Můžeme říci, že v zimě probíhá:„zamrzání a uchovávání"

Podle tradiční čínské medicíny je zima období největšího klidu, jinými slovy měli bychom dlouho spát, odpočívat, rozjímat, meditovat, holdovat klidu a pokoji. Chodíme brzy spát, později vstáváme, vyhýbáme se extrémním aktivitám – řídíme se jednoduchým pravidlem – nesmějí nás unavit. (pánové, to platí i o sexu!)

Převládá chlad, čchi se stahuje do hloubky, proto nedovolíme, aby se tělo potilo. Sauna je vhodná pro lidi, kteří jedí hodně živočišných výrobků, pro vegetariány nikoliv!

Pro sezónní naladění použijeme chuť hořkou a slanou, podporují směr dovnitř a dolů, energie se stáhne do vnitřku těla a nedochází k tepelným ztrátám, což je důležité pro chladné období.

Slaná uklidňuje a zvlhčuje, je spjata s ledvinami, ovlivňuje tkáně, které s nimi souvisejí, má výraznou vazbu ke slezině a slinivce (podporuje trávení) a též posiluje slabé srdce, zlepšuje duševní soustředění, je vhodná zejména pro hubené, suché a nervózní osoby. Velké množství soli vytváří protiklad – podporuje agresivitu. Velmi opatrně budou sůl používat lidé s otoky, obézní, pasivní, letargičtí a u zvýšeného krevního tlaku. U těchto lidí lze doporučit mořské řasy, mají vyváženější účinek. Nesolte příliš mnoho u nemocí krve, chudokrevnosti a při stavech se slabými ledvinami.

Hořká ochlazuje, zmírňuje nadbytek u osob robustních, extrovertních, vysouší, pomáhá při zánětech a infekcích, některá hořká jídla mohou být projímavá. Je spjata se srdcem, pročišťuje horko a zbavuje cévy cholesterolových usazenin, snižuje krevní tlak (zvláště nať celeru a řapíkatý celer, též je výborný na překyselení žaludku), hořká rozptyluje, pomáhá játrům. Nejlepší je pro agresivní osoby s nadváhou, nevhodná pro dlouhodobé vegetariány a u osob trpících chladem, nebo je nutno ji kombinovat se sladkou nebo pikantní chutí.

Hořké potraviny: žito, hlávkový salát, naklíčená vojtěška, chmel, kozlík...
Hořké a sladké: amarant, chřest, sladký hlávkový salát
Hořké a kyselé: ocet
Hořké a pikantní: list ředkvičky, šalotka, bílý pepř
Hořké, pikantní a sladké: tuřín, citronová kůra
Extrémně hořká: káva, pelyněk

V moderní stravě je hořká chuť jako taková v nedostatku a slaná v nadbytku.

Pro zimní období jsou nejvhodnější husté zahřívající polévky (z hlediska teploty, ne množství pikantních surovin), základ stravy tvoří obilí, zimní zelenina – zelí, čínské zelí, kapusta, kysané zelí, výborná je mléčně kvašená zelenina, nebo sušená, je méně chladná - jin než čerstvá syrová zelenina.

Na posílení ledvin všeobecně, ale hlavně na posílení jangu, jsou výborné vlašské ořechy – denně hrstička nebo alespoň 3 kusy v nejrůznější podobě. Dobře se hodí též do vánočního cukroví – naši předkové asi věděli proč je tam dávají. Podle nových výzkumů vlašské ořechy zpomalují kornatění tepen v mozku a předchází senilní demenci. V čínské medicíně posilují ledviny, které jsou sídlem esence a řídí kostní dřeň jejímž mořem je mozek...

Pro vegetariány na posílení jang ledvin: černé fazole, cibule, zázvor, fenykl – uvařit s malým množstvím mořských řas. Vynechat ochlazující zeleniny, syrové ovoce, nadměrně nepoužívat mořské řasy. Vhodné je sušené ovoce, ale přiměřeně, je intenzivně sladké. Výborný je hřebíček, skořice, dýně hokaido, pečená kořenová zelenina s mořskými řasami, sesamový olej, všechna olejnatá semínka, ořechy, obilí opražené na oleji a pak teprve povařené atd. V této zimní době užíváme více olejů a hutnější stravy můžeme více smažit a tato jídla připravená na oleji za vysoké teploty doprovázíme trochou čerstvé zázvorové štávy smíchané s na jemno nastrouhanou černou ředkví nebo křenem apod. a zdobíme zelenou řeřichou, kterou si můžeme naklíčit na vatičce nebo v truhlíku za oknem.

Na doplnění jin ledvin: Tofu, černé sojové boby, kuzu, borůvky, moruše, ostružiny, černý sezam, sardinky, vejce, vepřové maso, sýry, jáhly, ječmen, kroupy, chřest...

Na podporu esence v ledvinách: mateří kašička pro ženy, včelí pyl pro muže, kokořík (taoističtí mnichové ho užívali na dlouhověkost), ženšen, rehmanie, též hovězí a ovčí vnitřnosti, pstruh, losos, kuřecí maso.

Proti stárnutí všeobecně jsou výborné kopřivy, které můžeme užívat sušené. Tonifikují ledviny, obohacují krev, zahušťují vlasy. Na jaře zelený list z nevykvetlé natě natrháme nadrobno, rozmixujeme s trochou vody, přecedíme a uchováme v chladu. Užíváme 3× denně 1 lžičku před jídlem dohromady s trochou citronové šťávy na chudokrevnost. V zimě sušené listy mladých kopřiv přidáváme do polévek, špenátů, zeleniny, karbanátků apod.

Důležitější než vytváření esence je péče o ni pěstováním života. Vyhýbáme se špatným zvykům, jako je například:

  • opakované nebo časté vystavování se pocitu nebezpečí, strachu a úzkosti,
  • stresy, přepracování, ponocování,
  • častý sex - zejména ve vyšším věku a to zejména u mužů, u žen mnoho porodů a brzy po sobě
  • co se týká dietetiky, tak nadbytek sladkých, tučných a živočišných potravin, znečištění potravin těžkými kovy - u bylin pozor zejména u kopřiv – přitahují těžké kovy protože mají přirozeně vysoký obsah železa takže je velmi důležité je sbírat jen na čistých stanovištích daleko od průmyslových zón nebo silnic!
Můžeme pracovat s vašimi cookies a daty?

Používáme soubory cookies k zajištění funkčnosti webu. Souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech?

Jak používáme cookies

Nastavení
Tento web je chráněn reCAPTCHA a Google. Platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Přihlášení