Rýžová kaše

Rýže se v Číně tradičně konzumuje k snídani jako kaše, říká se jí čou (mandarínsky) nebo konží (jihočínsky). Číňané rýžovou kaši konzumují neochucenou, chuť jí dodávají další složky, to může být třeba kvašená zelenina. Pojďme si kaši z rýže uvařit!

Kaše se připravuje z hrsti rýže a až z 8násobku vody. Množství vody záleží na vybraném druhu rýže, bílá dlouhozrnná je dříve hotová než hnědá kulatozrnná. Pokud si to situace žádá, můžeme vodu přilévat postupně dle potřeby. Rýže se vaří pomalu na mírném plameni a vyžaduje čas alespoň 4 hodin varu, aby se dostatečně rozvařila a vznikla šlemovitá tekutina.

Suroviny na rýžovou kaši - rýže, mořské řasy, voda

Dnes nám k tomu pomáhají elektrické vařiče tzv. slow cookery, kterým nastavíme teplotu a dobu varu. Technika pracuje za nás a my můžeme v klidu spát, ráno máme kaši hotovou, čerstvou a ještě teplou ji posnídáme.

K základu ze samotné rýže můžeme přidat posilující přísady dle potřeby: mořské řasy, kustovnici, schizandru, bylinky, luštěniny, maso, zeleninu, ovoce, semínka... Tímto do kaše přidáme čchi jednotlivých složek a jejich účinky. Přísady můžeme vařit společně s rýží, nebo přidat do hotové kaše, či jimi kaši ozdobit, aby lahodila i oku.

Po několika hodinách varu vznikne kaše konzistence spíš řidší, dalo by se říct, že v kastrolu vznikne hustá polévka, rýže je mazlavá a tekutina šlemovitá, po vychladnutí ztuhne a připomíná sulc. Toho se nebojte, tak to má být.

Kaši je vhodné podávat nemocným, protože tito lidé mají často málo energie a oslabenou krev. Kaše jim dodá potřebné substance v šetrné podobě. Díky svojí konzistenci kaše doplňuje jin a ochlazuje horkost z nedostatku vnitřních tekutin. Pokud nás trápí průjem a nevolnosti, čou bude lepší dietní varianta, než suchý rohlík a piškoty.

Druh rýže volíme mezi bílou nebo celozrnnou, kulato či dlouhozrnnou. Kulatozrnná rýže je povahy teplé, dlouhozrnná je povahy chladnější. Celozrnná někdy nazývaná hnědá rýže ve své slupce skrývá mnoho vitamínů a minerálů, o které je bílá ochuzená. Na druhou stranu má specifickou chuť, kterou nemusí mít každý v oblibě.

Tip: Zkuste uvařit čou z jiných druhů obilí – jáhel, pohanky, slzovky.

Kaše z rýže:

  • je lehce stravitelná a dobře se vstřebává
  • tonizuje krev a čchi
  • harmonizuje trávení
  • nezahlcuje, osvěžuje a vyživuje
  • dodává jin a ochlazuje horkost
  • vyživuje tekutiny
  • posiluje slezinu–slinivku

Základní recept na kaši z rýže

Kaše z rýže

Ingredience

  • 1 hrnek rýže
  • 6–8 hrnků vody
  • 2×2 cm mořské řasy – wakame, kombu
  • sůl dle zvyklostí

Postup

  1. Hrnek rýže propláchneme ve vodě, dáme do vysokého hrnce, přidáme řasy a zalijeme odměřeným množstvím vody, popřípadě osolíme.
  2. Jakmile se voda začne vařit, stáhneme plamen a kaši táhneme na mírném plameni přibližně čtyři hodiny nebo déle dle potřeby.
  3. Když se rýže vaří, tak pění, var bedlivě sledujeme a hlídáme, aby nám z hrnce nevytekla!
  4. Kaši podáváme nejlépe čerstvou, ale můžeme ji skladovat v lednici a po několik dní si ji ohřívat s kapkou vody, aby se nepřipálila. Není to sice ideální, ale praktické ano.

Varianta rýžové kaše na slano

Slaná kaše z varianta rýže s mrkví a sezamových semínkem

Další ingredience

  • mrkev
  • sezamová semínka
  • klíčky vojtěšky, petrželka nebo jarní cibulka

Postup

  1. V bambusovém pařáčku napaříme kousky mrkve.
  2. Jakmile mrkev změkne, přidáme ji k rýži
  3. Seznam opražíme, ve hmoždíři nadrtíme a nasypeme na kaši.
  4. Mrkev i seznam můžeme vařit společně s rýží. Zlepší se tak stravitelnost a vstřebatelnost.
  5. Můžeme posypat vojtěškou, petrželkou nebo jarní cibulkou
  6. Podáváme s kvašenou zeleninou.

Varianta rýžové kaše na sladko

Sladká varianta kaše z rýže s jablíčkem a slunečnicovým semínkem

Další ingredience

  • jablíčka
  • slunečnicová semínka
  • javorový sirup

Postup

  1. V bambusovém pařáčku napaříme kousky jablíčka.
  2. Jakmile jablíčko změkne, přidáme ho k rýži a posypeme slunečnicovými semínky.
  3. Jablíčko i slunečnicová semínka můžeme vařit společně s rýží. Zlepší se tak stravitelnost a vstřebatelnost.
  4. A pokud se opravdu chceme odměnit, decentně polijeme kaši javorovým sirupem.

Ať vám chutná!

Inspirace z:

MUDr. Ludmila Bendová: Čínská dietetika v moderním světě, TCM Consulting and Publishing, 2015. Tímto Lídě děkuji!

Používáme cookies

Souhlasíte s využívaním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a reklamních sítích na dalších webech?

Jak používáme cookies

Nastavení
Tento web je chráněn reCAPTCHA a Google. Platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Přihlášení