Rýže se v Číně tradičně konzumuje k snídani jako kaše, říká se jí čou (mandarínsky) nebo konží (jihočínsky). Číňané rýžovou kaši konzumují neochucenou, chuť jí dodávají další složky, to může být třeba kvašená zelenina. Pojďme si kaši z rýže uvařit!

1995 let zkušeností s TČM
Jana je Terapeutka TČM a antroposofické medicíny. Je absolventka PřF Olomouc, Londýnské školy homeopatie. Je jedna z prvních absolventek 1. školy TČM

Co vidí terapeut čínské medicíny na jazyku? Jazyk o nás může prozradit mnohem víc, než si myslíme. Terapeut tradiční čínské medicíny z něj totiž umí vyčíst, kde se v těle vyskytuje problém a proč, ale samozřejmě se znalostí čínské medicíny a její filosofie.

Praktický průvodce světem našich bylinek využitelný každým, kdo se zabývá tradiční čínskou medicínou a jejím praktickým využitím v našich neorientálních podmínkách. V knize najdete 58 bylinek běžně používaných v západním světě včetně barevných fotografií. U každé z bylinek jsou uvedeny informace týkající se její energie, funkce a indikace, tropismu, dávkování, přípravy i kontraindikace.

Kniha Cycles of Qi vysvětluje základy akupunktury podle kmenů a větví. Uvádí klinické aplikace při úpravě obvyklých nerovnovážných stavů, použití výpočtu kmenů a větví dle tradiční metody. Součástí knihy jsou klinické studie a výsledky léčby s použitím systému kmenů a větví.
Kaše se připravuje z hrsti rýže a až z 8násobku vody. Množství vody záleží na vybraném druhu rýže, bílá dlouhozrnná je dříve hotová než hnědá kulatozrnná. Pokud si to situace žádá, můžeme vodu přilévat postupně dle potřeby. Rýže se vaří pomalu na mírném plameni a vyžaduje čas alespoň 4 hodin varu, aby se dostatečně rozvařila a vznikla šlemovitá tekutina.
Dnes nám k tomu pomáhají elektrické vařiče tzv. slow cookery, kterým nastavíme teplotu a dobu varu. Technika pracuje za nás a my můžeme v klidu spát, ráno máme kaši hotovou, čerstvou a ještě teplou ji posnídáme.
K základu ze samotné rýže můžeme přidat posilující přísady dle potřeby: mořské řasy, kustovnici, schizandru, bylinky, luštěniny, maso, zeleninu, ovoce, semínka... Tímto do kaše přidáme čchi jednotlivých složek a jejich účinky. Přísady můžeme vařit společně s rýží, nebo přidat do hotové kaše, či jimi kaši ozdobit, aby lahodila i oku.
Po několika hodinách varu vznikne kaše konzistence spíš řidší, dalo by se říct, že v kastrolu vznikne hustá polévka, rýže je mazlavá a tekutina šlemovitá, po vychladnutí ztuhne a připomíná sulc. Toho se nebojte, tak to má být.
Kaši je vhodné podávat nemocným, protože tito lidé mají často málo energie a oslabenou krev. Kaše jim dodá potřebné substance v šetrné podobě. Díky svojí konzistenci kaše doplňuje jin a ochlazuje horkost z nedostatku vnitřních tekutin. Pokud nás trápí průjem a nevolnosti, čou bude lepší dietní varianta, než suchý rohlík a piškoty.
Druh rýže volíme mezi bílou nebo celozrnnou, kulato či dlouhozrnnou. Kulatozrnná rýže je povahy teplé, dlouhozrnná je povahy chladnější. Celozrnná někdy nazývaná hnědá rýže ve své slupce skrývá mnoho vitamínů a minerálů, o které je bílá ochuzená. Na druhou stranu má specifickou chuť, kterou nemusí mít každý v oblibě.
Tip: Zkuste uvařit čou z jiných druhů obilí – jáhel, pohanky, slzovky.
Kaše z rýže:
je lehce stravitelná a dobře se vstřebává
tonizuje krev a čchi
harmonizuje trávení
nezahlcuje, osvěžuje a vyživuje
dodává jin a ochlazuje horkost
vyživuje tekutiny
posiluje slezinu–slinivku

1. Hrnek rýže propláchneme ve vodě, dáme do vysokého hrnce, přidáme řasy a zalijeme odměřeným množstvím vody, popřípadě osolíme.
2. Jakmile se voda začne vařit, stáhneme plamen a kaši táhneme na mírném plameni přibližně čtyři hodiny nebo déle dle potřeby.
3. Když se rýže vaří, tak pění, var bedlivě sledujeme a hlídáme, aby nám z hrnce nevytekla!
4. Kaši podáváme nejlépe čerstvou, ale můžeme ji skladovat v lednici a po několik dní si ji ohřívat s kapkou vody, aby se nepřipálila. Není to sice ideální, ale praktické ano.

1. V bambusovém pařáčku napaříme kousky mrkve.
2. Jakmile mrkev změkne, přidáme ji k rýži
3. Seznam opražíme, ve hmoždíři nadrtíme a nasypeme na kaši.
4. Mrkev i seznam můžeme vařit společně s rýží. Zlepší se tak stravitelnost a vstřebatelnost.
5. Můžeme posypat vojtěškou, petrželkou nebo jarní cibulkou
6. Podáváme s kvašenou zeleninou.

1. V bambusovém pařáčku napaříme kousky jablíčka.
2. Jakmile jablíčko změkne, přidáme ho k rýži a posypeme slunečnicovými semínky.
3. Jablíčko i slunečnicová semínka můžeme vařit společně s rýží. Zlepší se tak stravitelnost a vstřebatelnost.
4. A pokud se opravdu chceme odměnit, decentně polijeme kaši javorovým sirupem.
Ať vám chutná!
MUDr. Ludmila Bendová: Čínská dietetika v moderním světě, TCM Consulting and Publishing, 2015. Tímto Lídě děkuji!
1 hrnek rýže
6–8 hrnků vody
2×2 cm mořské řasy – wakame, kombu
sůl dle zvyklostí
mrkev
sezamová semínka
klíčky vojtěšky, petrželka nebo jarní cibulka
jablíčka
slunečnicová semínka
javorový sirup