Logo
Blog
Kontakty
Můj účet
  1. Rozcestník
  2. Jaro v tradiční čínské medicíně

Jaro v tradiční čínské medicíně

Podle teorie pěti prvků na jaře vládne energie dřeva. Pečujeme hlavně o játra a žlučník. Energie jara je zrychlená, rozpínavá, stoupá nahoru. Neklidnost a rozpínavost usměrňujeme, ale neutlačujeme. Čchi dřeva pomáhá zbavit se nánosů zimy, postupně s rozumem a bez šílenství a extrémů. Balzámem na hněv je laskavost.

1. škola tradiční čínské medicíny23. 10. 2025
odkaz na článek
Jaro v tradiční čínské medicíně

Kdo tento článek napsal?

Mgr. Jana Krameriová

1995 let zkušeností s TČM

Jana je Terapeutka TČM a antroposofické medicíny. Je absolventka PřF Olomouc, Londýnské školy homeopatie. Je jedna z prvních absolventek 1. školy TČM

Zkušenosti, ze kterých budete čerpat
Propojuje čínskou, antroposofickou a západní medicínu
Učí všemi smysly - ochutnávky, kreativní činnosti
Široké znalosti díky celoživotnímu studiu
Předává praktické zkušenosti

Nejnovější z našeho blogu

Diagnostika z jazyka podle TČM
Diagnostika z jazyka podle TČM

Co vidí terapeut čínské medicíny na jazyku? Jazyk o nás může prozradit mnohem víc, než si myslíme. Terapeut tradiční čínské medicíny z něj totiž umí vyčíst, kde se v těle vyskytuje problém a proč, ale samozřejmě se znalostí čínské medicíny a její filosofie.

1. škola tradiční čínské medicíny23. 10. 2025
Číst více
Thomas Avera Garran: Naše bylinky v tradiční čínské medicíně
Thomas Avera Garran: Naše bylinky v tradiční čínské medicíně

Praktický průvodce světem našich bylinek využitelný každým, kdo se zabývá tradiční čínskou medicínou a jejím praktickým využitím v našich neorientálních podmínkách. V knize najdete 58 bylinek běžně používaných v západním světě včetně barevných fotografií. U každé z bylinek jsou uvedeny informace týkající se její energie, funkce a indikace, tropismu, dávkování, přípravy i kontraindikace.

1. škola tradiční čínské medicíny23. 10. 2025
Číst více
Piao Lian-you: Cycles of Qi – practical application of stem-branch acupuncture
Piao Lian-you: Cycles of Qi – practical application of stem-branch acupuncture

Kniha Cycles of Qi vysvětluje základy akupunktury podle kmenů a větví. Uvádí klinické aplikace při úpravě obvyklých nerovnovážných stavů, použití výpočtu kmenů a větví dle tradiční metody. Součástí knihy jsou klinické studie a výsledky léčby s použitím systému kmenů a větví.

1. škola tradiční čínské medicíny23. 10. 2025
Číst více
Všechny články
Logo
Sledujte nás na sítích

1. škola tradiční čínské medicíny – TČM® – založena 1990

Dělnická 54,

170 00 Praha 7

Česká republika

Tradiční čínská medicína z.s.

IČ: 22677143

DIČ: CZ22677143

TCM servis z.s.

IČ: 05547113

Československá SinoBiologická společnost, z.s.

IČ: 00202321

Fakturační údaje
Ozvěte se nám

Jsme tu pro vás každý všední den v čase 9:00 - 17:00.

info@tcm.cz
+420 723 555 313
Studujte s námi
Vše o studiu TČMZáklady TČMVšeobecné studiumSpecializace
Kam dál?
StudiumZákladyKurzy a seminářeBlogO násKontakt

© 2025 Tradiční čínská medicína z.s. Všechna práva vyhrazena.

Obchodní podmínkyOchrana osobních údajůReklamační řád
Nastavení cookies

Kočičky na vrbě jívě – první náznaky stoupající jarní energie.

Jak se na jaře projevuje energie dřeva?

Energie dřeva stoupá nahoru, do všech směrů, zajišťuje prostupnost organismu. Stoupající čchi, která s sebou bere to dobré i to špatné se může v našem těle projevovat různě. Není divu, že nás z jara často bolí hlava, pálí žáha, teče nám z nosu, jsme vznětliví. Buďto nepříjemné projevy stoupající energie jara zatlučeme zpátky pomocí léků (proti bolesti a na uklidnění) nebo se dietetickými pravidly pokusíme tyto projevy zmírnit. A přijmout jaro takové, jaké je.

Dynamická energie napomáhá zbavit se nánosů zimy, jarní energie je energií nového počátku. Příroda a s ní i naše tělo se probouzejí ze zimního klidu. Pokud jsme v zimě odpočívali, přestáváme cítit únavu a začínáme být čilejší a aktivnější. Listy pučí, rostliny klíčí, tráva se začíná zelenat. Počasí je nestálé, spíše chladné, vlhké a hlavně větrné, a proto dbejme na dobré oblečení.

Navíc vítr poškozuje játra. Nestačí se tedy jen dobře oblékat, ale nepropadejme zbytečnému hněvu, který má stejný účinek jako vítr, oslabuje játra. Emoční vypětí zmírníme uvolněním čchi jater třeba tím, že budeme méně sedět a více chodit.

Jaro – dřevo (mu) 木 – malý jang

Směřování energie

vzhůru

Prvek

dřevo (mu, 木)

Chuť

kyselá

Orgán zang

játra (gān, 肝)

Orgán fu

žlučník (dǎn, 胆)

Duše

Chun (hun, 魂)

Smyslový orgán

oči

Tkáň

šlachy

Emoce

hněv

Zvuk

křik

Klimatický projev

vítr

Změna

rození, sevření

Denní doba

úsvit

Orgánové hodiny

23. – 3. hodina

Barva

zelenomodrá (tyrkysová)

Světová strana

východ

Čas dle čínského roku

od poloviny února do konce dubna

Čas meteorologický

od 1. března do 31. května

Čas astronomický

od 21. března do 21. června

Salát u čínského zelí, rukoly a medvědího česneku, zálivka ze sezamového oleje, zázvorové štávy a citronu, posypané naklíčenou červenou čočkou a sezamovými semínky.

Játra, žlučník – orgány, o které bychom měli na jaře dbát především

Každý prvek má mnoho forem a projevů. Projevem dřeva je jaro, vítr, dalším například hněv, formou v lidském těle to jsou játra nebo šlachy, životní období puberta (nebudeme se rozepisovat, vzpomeňte si na svou pubertu a hned budete v obraze.)

Játra (gān, 肝) mají ráda volnost, pružnost, ohebnost.

Jakmile z nějaké příčiny je čchi v játrech stísněná, začneme se hněvat, mít zlost, rozčilovat se, můžeme být až agresivní.

V běžném životě člověk často a dlouho sedí v zaměstnání, při jízdě autem, sledováním televize. Játra nemají přirozenou volnost a člověk se pak snadno rozčílí a vybouchne.

Volnost jater také mohou omezovat různé normy, zákazy, nejen ty, které nám ukládá zákon či jiné předpisy, ale i ty mantinely, které si stanovujeme sami. Přehnané morální zásady nebo nároky na výkonnost mohou utlačovat naše játra. Ano, jsou potřeba, ale čeho je moc, toho je příliš, i toho mála.

Játra mají na starosti průchodnost

Játra řídí v těle proudění čchi a tělesných tekutin, mají na starosti průchod potravy a transport živin v našem těle. Jsou li játra oslabená, může se dostavit pocit nedostateku energie (známé jako jarní únava), zadržování vody - otékání, problémy s trávením a vylučováním potravy. Je-li člověk ohebný, čchi proudí tak, jak má.

Vývodem jater jsou oči

Vývodem jaterní čchi jsou oči (Znáte to, jako by se vám vzteky zatmělo před očima). Tkání šlachy a nehty - opět pružnost a růst. Cítíte problémy v těchto místech? Možná vám vaše játra dávají najevo, že nemají svůj prostor k přirozenému růstu.

Žlučník (dǎn, 胆) je párovým orgánem jater

Žlučník souvisí s játry nejen z anatomického a fyziologického hlediska, ale i v systému tradiční čínské medicíny. Je párovým orgánem jater, jedním z orgánů fu (orgán-skladiště, mají vypouštěcí a klesající funkci, nemohou zůstat plné a neprůchodné, další fu orgány jsou žaludek, tenké střevo, tlusté střevo, močový měchýř a trojitý zářič).

Žluč, která se v játrech vytvoří, se ve žlučníku uskladí a vyloučí do tenkého střeva. Jeho čchi přirozeně klesá dolů. Hořkost v ústech může být následkem protisměrnému vystupování čchi žlučníku.

Žlučník řídí rozhodnost

Schopnost posuzovat věci, přijímat rozhodnutí. Člověk, který má slabou čchi žlučníku, bývá vystaven onemocněním, které se projevují bázlivostí či lekavostí.

V játrech sídlí duše chun (hun, 魂)

V játrech sídlí duše hun. Silná duše Hun nám dovoluje být vizonáři, kreativci a stratégy, snít. Hun pro svou práci potřebuje prostor a klid. Nemá ráda konflikty a stres. Dobře zakořeněná duše Hun nezůstává jen v rovině plánování, ale dokáže se rozhodnout.

Kyselá chuť nejsou jenom citróny

Kyselou chuť mají třeba rajčata, bobulovité ovoce nebo ocet. Kyselá chuť stahuje rozpínavou jarní čchi a doplňuje tekutiny.

Kyselá chuť je ochlazující, osvěžující. Pohyb kyselé chuti je svíravý, směrem dovnitř a dolů, tedy opačný k pohybu rostoucí a rozpínavé čchi dřeva. Může být protiváhou tučnému, těžkému jidlu z živočišných bílkovin. Zastavuje nadměrný únik tekutin - potu, moči, krvácení, výtoků, průjmů.

Kyselá chuť

stahuje energii dovnitř

osvěžuje a doplňuje tekutiny

Potraviny kyselé chuti:
Pozor u kyselé chuti:

snižuje pružnost šlach, kloubů nebo svalů

v případě nedostatečnosti jater (cirhozy)

u lidí trpících zácpou a vlhkostí

Kyselá chuť nejsou jenom citróny. Nositelé kyselé chuti jsou plody jako dřín, bobulivité i jiné druhy ovoce. Na jaře se hodí zavařené ovoce z léta. Kompoty osvěží, stáhnou rozpínavou energii dřeva a doplní tekutiny.

Potraviny jara, které svědčí hlavně játrům

S přicházejícím jarem proto měníme stravovací návyky, které jsme měli v období zimy a orientujeme se na lehčí stravu a menší množství. Dopřejeme si obilniny, zelené rostlinky a luštěniny.

Játrům nesvědčí tučná strava, těžká jídla, pečení a smažení, chemické zátěže. Zjara nebudeme tělo zahlcovat masem, uzeninami, sýry a tukem.

Potraviny jara, čočka, špalda, klíčky řeřichy, ostropestřecová semínka, semínka řeřichy, rukola, medvědí česnek, cibulka, řapíkatý celer.

Jarní dietetické desatero

Potraviny elementu dřevo

Přehled potravin, které náleží elementu dřevo. Na jaře vybírejte potraviny, které jsou povahy zahřívající, vyrovnané, doplňujte osvěžujícími.

Zdroje:

Typické pro mladou jangovou energii je ohýbání, napřimování, růst do výšky a do okolí. Rostliny na jaře zažívají rychlý vývoj - míza se vrací do kmene a do větví, rostou nové větve a raší pupeny, tráva se vzpamatovává, začíná růst a zelenat se, všechno kolem se probouzí ze zimního spánku, rodí se, roste. Proto je k jaru přiřazen prvek dřevo.

Výrazně kyselé potraviny: dřín, rakytník, šípek, citrusy

Kyselé a hořké: octy (z octů se dříve dělaly nápoje do letních veder, hořku chuť ochladila, kyselá osvěžila a doplnila tekutiny)

Kyselé a pikantní: pórek (pikantní chuť ovlivňuje plíce), řeřicha,

Kyselé a sladké: (sladká chuť posiluje slezinu) hrozny, rajčata, ostružiny, maliny, borůvky, jogurt, schizandra, hloh

příliš mnoho kyselé chuti může ochladit žaludek-slezinu nebo narušit rovnováhu játra-slezina, tím dochází k zažívacím obtížím, hromadění vlhkosti, tvorbě stagnací

Obiloviny – rýže, špalda, pšenice (kuskus, bulgur)

Luštěniny – čočka (červená, zelená, velká)

Zelenina – chřest, ředkve, kedlubny, jarní cibulka, pažitka, kvašené zelí, rukola, polníček, řapíkatý celer, fenykl, listová zelenina

Naklíčená řeřicha, vojtěška, čočka

Bylinky – kopřiva, petržel, šťavel, mladý ječmen, ostropestřec, medvědí česnek

Houby – maitake, polyporus, hlíva

Kyselé – citrusy, ovocné a šípkové čaje, kompoty, rebarbora

Omezujeme živočišnou stravu - maso, tuky a mléčné výrobky.

Zařazujeme více ryby, čočku a dlouhozrnnou rýži nebo špaldu

Jíme to, co nyní roste – bylinky, pampelišky, kopřivy, jetel

Klíčíme - semínka řeřichy, vojtěšky, ředkviček nebo brokolice

Kvašená zelenina (zelí, mrkev, cibule) by neměla chybět u žádného jídla.

Nebojíme se potravin kyselé povahy. Kyselá chuť pomáhá příliš rostoucí energii opět stáhnout a omezuje nadměrnou rozpínavost dřeva. Teplá voda s citrónem pomáhá posílit játra.

Vyhýbáme se syrovým a příliš chladným potravinám.

Zeleninu spaříme nebo blanšírujeme.

Méně smažíme a pečeme, dáváme přednost dušení nebo vaření v páře.

Můžeme se cvičením začít, pokud dlouho odhodláváme nebo začátek odkládáme. Pravidelní cvičenci mohou zvýšit zátež nebo cvičit častěji.

MUDr. Ludmila Bendová: Čínská dietetika v moderním světě, TCM Consulting and Publishing, 2015.

Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Základy teorie čínské medicíny 1.–4. díl, TCM Consulting and Publishing, 2015.

Mgr. Vladimír Ando Ph.D.: Klasická čínská medicína – základy teorie I.–V. díl, Svítání.

Barbara Temelie, Beatrice Trebuth.: Kuchařka podle pěti elementů, Eugenika.

Angela Hicks, John Hicks, Peter Mole: Five element constitutional acupuncture, Churchill Livingstone, 2011